Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα στο Ράδιο 9 και στους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο

Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα στο Ράδιο 9 και στους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο

Τρίτη, 01 Φεβρουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάμε γρήγορα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.  Να πούμε μία καλημέρα στον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα, τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.  Καλημέρα κύριε Δελαβέκουρα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θέλουμε να μας βάλετε λίγο στη φιλοσοφία του σχεδίου απομάκρυνσης των Ελλήνων.  Πόσα C-130 θα φύγουν, τί ώρα θα φύγουν, τί ώρα θα φτάσουν, σε ποιο αεροδρόμιο θα πάνε, πώς θα γίνει η μεταφορά των Ελλήνων από τα σπίτια τους μέχρι το αεροδρόμιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ασ’ τον, θα μας τα πει ο άνθρωπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  …και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αυτό που θέλουμε να μάθουμε όλοι μας.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Βεβαίως.  Φεύγουμε, είμαστε αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με τρία C-130, έχουμε αυτή τη στιγμή 220 άτομα της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας, τα οποία έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επαναπατριστούν, η πτήση μας θα είναι περίπου δύο ώρες, αλλά το πότε θα αναχωρήσουμε από εκεί δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή με ασφάλεια, γιατί αν δε φτάσουμε εκεί να δούμε τί θα αντιμετωπίσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σε ποιο αεροδρόμιο θα προσγειωθείτε;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και θα πρέπει στη συνέχεια να συγκεντρώσουμε αυτούς τους 220 ανθρώπους και να ξεκινήσουμε πίσω για την Αθήνα.  Θα προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εντός της ημέρας, σήμερα πάντα, έτσι;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ναι, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κάποια ώρα το απόγευμα.  Τώρα, αντιλαμβάνομαι ότι για να πηγαίνετε στην Αλεξάνδρεια με τα τρία C-130, ο στόχος σας είναι η απομάκρυνση των Ελλήνων που ζουν στην Αλεξάνδρεια και στην ευρύτερη περιοχή.  Οι Έλληνες που ζουν στο Κάιρο, αν θελήσουν να επαναπατριστούν, έρχονται με τις τακτικές πτήσεις, αφού το αεροδρόμιο του Καΐρου είναι ανοικτό;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Το ζήτημα που έχει η Αλεξάνδρεια είναι ότι δεν υπάρχουν πτήσεις προς Ελλάδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σωστό.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  …και από την κοινότητά μας στο Κάιρο, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανθρώπους οι οποίοι να έχουν πει ότι θέλουν να επαναπατριστούν.  Παρακολουθούν την κατάσταση, η χθεσινή βραδιά ήταν η πιο ήρεμη μέχρι τώρα, ωστόσο σήμερα προγραμματίζονται διαδηλώσεις, οπότε θα δούμε πώς θα εξελιχθεί κι αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το ξέρουμε αυτό.  Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Πρέσβη μας, στο Κάιρο, για να μας δώσει το κλίμα από εκεί και έτσι δε ρωτάω πράγματα που θα μας πει ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο, μια που μπορείτε να μας πείτε εσείς τα ελληνικά, εδώ.  Τώρα, πέστε μου, πόσοι από τους Έλληνες έχουν εκδηλώσει επιθυμία να φύγουν, γιατί υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν, έτσι δεν είναι;  Δεν υποχρεούνται να γυρίσουν όλοι.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ακριβώς, ναι.  Αυτή τη στιγμή, σας λέω, έχουμε 220 άτομα, που είναι κυρίως Έλληνες, έχουμε κάποιους Ευρωπαίους και κάποιους συγγενείς Ελλήνων, οι οποίοι επίσης θα επιστρέψουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η εκτίμηση του Υπουργείου Εξωτερικών, για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ποιες είναι οι τελευταίες, κύριε Εκπρόσωπε;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Θα πρέπει να δούμε, αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει απολύτως ρευστή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις.  Είχαμε χθες ένα Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διατυπώθηκε μία κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι ένα θετικό βήμα αλλά πεποίθησή μας είναι ότι οι  εξελίξεις θα πρέπει να καθοριστούν στην ίδια την Αίγυπτο από τον αιγυπτιακό λαό.  Αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε προβλέψεις για το πώς θα πάνε τα πράγματα, αλλά επιθυμία μας είναι να δούμε να επιστρέφουμε άμεσα στην ομαλότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόβλημα λαθρομετανάστευσης εκτιμάται ότι θα υπάρξει από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκονται σε μία εξέγερση;  Και δε ρωτάω μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικότερα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συμμαχικό επίπεδο, αν υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις, τέτοιοι φόβοι αλλά και τρόποι αντιμετώπισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Νέο κύμα παράνομης μετανάστευσης δηλαδή.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε όταν ξέσπασε η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο, διότι σε τέτοιες συνθήκες είναι πιθανό να δημιουργηθούν, ουσιαστικά, μεταναστευτικές ροές έντονες, για αυτό το λόγο έγινε και μία σύσκεψη χθες, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, στο Συμβούλιο των Υπουργών, έθεσε ακριβώς αυτό το θέμα.  Ο κύριος Φούλε, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι ήδη η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο πρόβλημα.  Και είναι ακριβώς αυτό που είπατε, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.  Αυτή τη στιγμή, αν στην Αίγυπτο η πολιτική κρίση συνεχιστεί και δημιουργηθούν τέτοιες μεταναστευτικές ροές, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ολόκληρη η Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Δελαβέκουρα, υπάρχει κάποιος με τον οποίον συνομιλεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Αίγυπτο ή έχει καταρρεύσει η κυβέρνηση;  Αυτό, αν θέλετε μου απαντάτε.  Δηλαδή αν θέλετε να στείλετε ένα e-mail, ένα fax ή να σηκώσετε ένα τηλέφωνο να μιλήσετε για τα διαδικαστικά με κάποιον αρμόδιο εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, για το πώς θα πάνε τα C-130, από ποιόν θα πάρετε άδεια, πού θα προσγειωθείτε ή έχει αποδιοργανωθεί η κρατική μηχανή στην Αίγυπτο;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Πρέπει να σας πω ότι η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη αυτή την στιγμή.  Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε μόλις χθες, οπότε όπως καταλαβαίνετε υπάρχει και σε αυτόν τον τομέα μία δυσκολία.  Παρόλα αυτά, έχουμε κάνει επαφές και για να διοργανώσουμε αυτήν την επιχείρηση επαναπατρισμού, αλλά και η Πρεσβεία μας στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή. Ωστόσο, υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, αλλά αναγκαστικά κι εμείς πρέπει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση, από εμένα τουλάχιστον, τί ώρα προβλέπεται η απογείωση των τριών C-130;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Στις 9 η ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και η προσγείωση θα γίνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος, έτσι;  Η επιστροφή;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Μάλιστα, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Δελαβέκουρα, να έχετε καλό ταξίδι, η αποστολή να στεφθεί από επιτυχία και καλή επιστροφή.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ευχαριστώ πολύ.  Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να είστε καλά. Καλημέρα.