Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ FLASH

Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ FLASH

Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πείτε μας τα νέα, τί γίνεται, τα νέα από το Κάιρο, από την Αίγυπτο, από την Αλεξάνδρεια;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Να ξεκινήσω πρώτα από όλα με το πιο σημαντικό, η Πρεσβεία και τα Προξενεία είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητες και όλοι οι Έλληνες είναι καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πόσοι είναι οι Έλληνες εκεί;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ακριβή αριθμό τώρα δεν μπορώ να σας πω, είναι περισσότεροι από 2.500 σε όλη την Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Βέβαια, ανάλογα με τις οικογένειες και αυτά, αυτός ο αριθμός μπορεί να παίζει, αλλά μιλάμε για περισσότερους από 2.500.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Είναι οικογένειες οι οποίες έχουν παρελθόν, ρίζες εκεί ή είναι και άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι οικογένειες που έχουν ρίζες, είναι Έλληνες επιχειρηματίες, έχουμε μία μεγάλη Κοινότητα.  Το θέμα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι, πρώτα από όλα στο Κάιρο η Κοινότητα έχει πει ότι παρακολουθεί τα πράγματα, η οδηγία που έχουν οι άνθρωποι είναι να παραμένουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας, δεν υπάρχει εκεί πέρα θέμα επαναπατρισμού, τουλάχιστον δεν έχει τεθεί ακόμα από την Κοινότητα, στην Αλεξάνδρεια υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν, έχουμε ενεργοποιήσει τον σχεδιασμό από χθες το πρωί για τον επαναπατρισμό τους, είναι σε ετοιμότητα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχετε καταλάβει, είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα που θέλουν να φύγουν από εκεί ή είναι μία ευκαιρία;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Κοιτάξτε, δε θα το έλεγα ευκαιρία, αυτή την στιγμή οι άνθρωποι είναι υπό πάρα πολύ μεγάλη πίεση, η οδηγία που τους δίνουμε είναι να παραμένουν στα σπίτια τους, γιατί εκεί αυτή τη στιγμή είναι πιο ασφαλείς, αλλά όπως και να το κάνουμε το περιβάλλον ασφαλείας αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ άσχημο και αυτό είναι που σας έλεγα, ότι βασική προϋπόθεση και για να γίνει η αποστολή επαναπατρισμού είναι να μπορέσουμε να έχουμε συνθήκες ασφαλείας για τη μεταφορά τους από τα σπίτια τους στο αεροδρόμιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό είναι το θέμα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Αυτό είναι βασική προϋπόθεση, θα ήταν επικίνδυνο ο,τιδήποτε άλλο, αν δεν μπορούμε δηλαδή να διασφαλίσουμε 100% ότι θα φτάσουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, από εκεί και πέρα θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, η χθεσινή βραδιά ήταν πιο ήρεμη από τις προηγούμενες, θα πρέπει να δούμε σήμερα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι σημαντική η εξέλιξη της σημερινής ημέρας και εμείς θα είμαστε σε ετοιμότητα, μόλις μπορέσουμε, να κάνουμε αυτή την αποστολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δελαβέκουρα, ο Αραβικός δρόμος, man on the street που λένε και τα ειδησεογραφικά μέσα διεθνώς, φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση πολύ μεγάλης δυσαρέσκειας, απέναντι τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που διστάζουν να τοποθετηθούν, λένε ότι ο Ομπάμα Μπάρακ έπρεπε να έχει τοποθετηθεί δύο – τρεις μέρες τώρα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Εμείς, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς συνομιλούμε με τους εταίρους ούτως ώστε να βγει κάποιος και να πει ότι υπάρχει μία Ευρωπαϊκή φωνή, υπάρχει μία Ευρωπαϊκή άποψη και είναι η αυτή, η τάδε, η δείνα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ευρωπαϊκή φωνή υπάρχει, θα έχουν την ευκαιρία σήμερα και οι Υπουργοί Εξωτερικών να συζητήσουν αυτά τα θέματα στις Βρυξέλλες, αλλά και η Ελλάδα είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας, μιλάμε για μία κατάσταση η οποία αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη ρευστότητα, η Αίγυπτος είναι ίσως η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, έχει στρατηγικό ρόλο και η σταθερότητά της φυσικά επηρεάζει και τις ισορροπίες σε όλη την περιοχή.  Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μπορέσει να βρει το δρόμο της και να τον βρει σε συνθήκες ειρήνης, η βία δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, αυτό νομίζω ότι συμφωνούν όλοι και το καταλαβαίνουν όλοι και γι' αυτό είναι σημαντικό να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και μπρος.  Αλλά αναμφίβολα η Αίγυπτος έχει ρόλο κλειδί στην περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι σαν να περιμένετε να δείτε λιγάκι τις εξελίξεις και να τοποθετηθείτε, δηλαδή δεν τολμάει κανένας να πάρει τη μία ή την άλλη θέση.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Δε θα έλεγα ότι είναι θέμα τόλμης, από την πρώτη στιγμή έχουμε κάνει τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις μας και με βάση αυτές πορευόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Αίγυπτο, είναι σημαντικό να μπορέσει η Αίγυπτος να σταθεροποιηθεί, είναι σημαντικό για την περιοχή, έχει στρατηγικό ρόλο όπως σας είπα, και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που χειριζόμαστε και τις πληροφορίες που βγαίνουν από την Αίγυπτο αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σε ποια περίπτωση θα σηκωθούν τα C-130;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Τα C-130 θα σηκωθούν μόλις ξέρουμε ότι μπορούμε με ασφάλεια να μεταφέρουμε τους ανθρώπους από τα σπίτια τους στο αεροδρόμιο, η απόφαση έχει ληφθεί, εφ’ όσον οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν.  Το θέμα όμως είναι να μπορέσουμε να το κάνουμε με ασφάλεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπάρχουν άνθρωποί μας στην Αλεξάνδρεια, οι οποίοι μπορούν να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, μέσα από το Προξενείο φερ’ ειπείν, κάτι;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Το Προξενείο είναι σε συνεχή επαφή με την Κοινότητα της Αλεξάνδρειας και έχουν γίνει συσκέψεις με όλους τους ανθρώπους, ουσιαστικά ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέσω των Κοινοτήτων έχουμε συνεχή εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι ξέρουμε αυτή τη στιγμή ότι όλοι οι Έλληνες είναι καλά.  Ελπίζω να συνεχίσει να είναι αυτή η κατάσταση, γι’ αυτό και η οδηγία είναι να παραμένουν στα σπίτια τους, από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται εκ των πραγμάτων συνεργασία με τις Αιγυπτιακές Αρχές προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αυτή τη μεταφορά που σας λέω, δηλαδή ο σχεδιασμός μας όπως είναι να μπορέσει να εφαρμοστεί με ασφάλεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει την κυβέρνηση Μουμπάρακ;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Δεν υπάρχει θέμα στήριξης ή μη στήριξης, αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος περνάει μία πολύ σοβαρή κρίση και αυτή την κρίση πρέπει να βρει τον τρόπο να την αντιμετωπίσει, έχουν γίνει αυτές οι διαδηλώσεις, έχουν διατυπωθεί πολύ σημαντικά αιτήματα, το θέμα είναι πώς θα μπορέσει η Αίγυπτος με σταθερότητα, με σταθερό τρόπο, να βγει από αυτή την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας ευχαριστούμε πολύ.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γρηγόρης Δελαβέκουρας, Εκπρόσωπος Τύπου, Υπουργείο Εξωτερικών, κυρίες και κύριοι.