Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ ΝΕΤ

Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ ΝΕΤ

Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  105,8 «Καθημερινά και επίκαιρα», μέρος δεύτερο, και στο πρώτο μέρος της σημερινής μας εκπομπής, με τη βοήθεια του καλού συναδέλφου Πάνου Χαρίτου, ο οποίος παραμένει στο Κάϊρο, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και ενδεχομένως για τα πολιτικά σενάρια τα οποία αφορούν στο αύριο της συγκεκριμένης χώρας. Θα παραμείνουμε στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ωστόσο από την Ελληνική ματιά στις εξελίξεις, δεδομένου ότι μην ξεχνάμε, στη χώρα του Νείλου ζουν εκατοντάδες συμπολίτες μας, συμπατριώτες μας, Έλληνες, η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας με μακρά ιστορία, με παρόν και μέλλον για τους ανθρώπους και τα στελέχη της.  Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα. Καλό μεσημέρι, κύριε Δελαβέκουρα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Καλό μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την εικόνα που έχει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, για το σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι Έλληνες αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Η Πρεσβεία και τα Προξενεία μας είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητές μας στην Αίγυπτο και οι αναφορές που έχουμε λένε ότι όλοι είναι καλά, το οποίο είναι νομίζω το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή.  Η Κοινότητα στο Κάϊρο μας έχει ενημερώσει ότι δεν υπάρχει θέμα επαναπατρισμού.  Οι άνθρωποι παρακολουθούν την κατάσταση πώς εξελίσσεται.  Η οδηγία που λαμβάνουν είναι να παραμένουν στα σπίτια τους, διότι εκεί είναι πιο ασφαλείς.  Στην Αλεξάνδρεια έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γι' αυτό το λόγο από χθες το πρωί ενεργοποιήσαμε το σχεδιασμό για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που επιθυμούν να επιστρέψουν. Θα έχουμε σε ετοιμότητα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και θα είναι μαζί και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δόλλης, μόλις όμως διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας προκειμένου να γίνει η μεταφορά τους από τους χώρους που βρίσκονται, από τα σπίτια τους στο αεροδρόμιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πόσοι είναι οι Έλληνες οι οποίοι έχουν δηλώσει επιθυμία, από την Αλεξάνδρεια, να επιστρέψουν;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Διατηρώντας μια επιφύλαξη, γιατί αυτός ο αριθμός θ' αλλάζει, είναι περισσότεροι από 100 μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όπως μας είπατε, στην αποστολή θα πάρει μέρος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δόλλης.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ακριβώς, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, γιατί δεν βρίσκονται τα αεροπλάνα ήδη στην Αλεξάνδρεια;  Δηλαδή πού υπάρχει το θέμα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Το θέμα, και είναι κρίσιμο, είναι να μπορέσουμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι η μεταφορά των ανθρώπων από τα σπίτια τους στο αεροδρόμιο θα γίνει σε συνθήκες ασφαλείας. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι στον έλεγχό μας. Είναι κάτι το οποίο προϋποθέτει τη συνεργασία από την Αιγυπτιακή πλευρά και οι συνθήκες ακόμα δεν έχουν επιτρέψει να έχουμε τέτοιες διασφαλίσεις. Είμαστε σε ετοιμότητα όμως, ώστε μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες να μπορέσει να γίνει η αποστολή αυτών των αεροσκαφών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα. Οπότε φανταζόμαστε ότι δεν υπάρχει θέμα να συζητήσουμε για το πότε. Ανά πάσα στιγμή δοθεί το πράσινο φως από τις Αιγυπτιακές Αρχές, θα φύγουν τα αεροπλάνα για την Αλεξάνδρεια.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, κύριε Δελαβέκουρα, ένα ακόμη θέμα είναι σε σχέση με εκπαιδευτικούς Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται κάτω, υπάρχουν Ελληνικά σχολεία, υπάρχουν και Έλληνες μαθητές. Έχει ζητηθεί και απ' αυτούς κάτι ιδιαίτερο από την πλευρά της Αθήνας;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Μεταξύ των Ελλήνων που έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό τους, στην Αλεξάνδρεια, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί. Στο Κάϊρο δεν έχουμε μέχρι στιγμής τέτοια περίπτωση. Στο Κάϊρο έχουμε μια ομάδα Ελλήνων που βρίσκονται ουσιαστικά στο αεροδρόμιο, δεν είχαν επικοινωνήσει με το Υπουργείο, με την Πρεσβεία ώστε να έχουμε σαφή εικόνα, αλλά όταν ενημερωθήκαμε για την παρουσία τους, τους βρήκαμε εμείς.  Θα έρθει, θα τους συναντήσει άνθρωπος από το Προξενείο, προκειμένου να τους δώσει εφόδια και νερό και ψάχνουμε ήδη κάποιο τρόπο για να μπορέσουμε κι αυτούς να τους επιστρέψουμε στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Τώρα ενδεχομένως το τελευταίο μας ερώτημα είναι εκ του περισσού, κύριε Δελαβέκουρα, ωστόσο να το θέσω δεδομένου ότι έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα, κάτι θα είχαμε ακούσει, κάτι θα είχαμε μάθει. Υπάρχουν Έλληνες ταξιδιώτες με group αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο ή έχουν επιστρέψει όλοι;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Η εικόνα που έχουμε, όσοι επικοινωνήσανε με την Πρεσβεία και τα Προξενεία, έχουν επιστρέψει.  Δεν έχουμε άλλες αναφορές.  Είμαστε σε επαφή με τουριστικούς φορείς και εδώ στην Ελλάδα, δεν έχουμε κάποια αναφορά για πρόβλημα άλλων Ελλήνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνομιλία.  Καλό μεσημέρι.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Εγώ ευχαριστώ.  Να είστε καλά.