Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη του Εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα στον ρ/σ ΝΕΤ (25.2.2011)

Συνέντευξη του Εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα στον ρ/σ ΝΕΤ (25.2.2011)

Παρασκευή, 25 Φεβρουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ας πάμε πρώτα στην από εκεί πλευρά της Μεσογείου να δούμε τι γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Ναι, έχουμε το θέμα της Λιβύης, είναι σε εξέλιξη.  Έχει διεθνές ενδιαφέρον ούτως ή άλλως, για το πως θα προχωρήσει αυτή η κρίση.  Υπάρχει όμως ακόμα και ελληνικό ενδιαφέρον.  Είπαμε και στην αρχή της εκπομπής...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Ακόμη εγκλωβισμένοι Έλληνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  …με κάποιους Έλληνες εγκλωβισμένους σε απομακρυσμένη περιοχή.  Το Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να συντονίσει μία νέα επιχείρηση για τον επαναπατρισμό τους.  Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα να μας πει που βρίσκεται αυτή η προσπάθεια.  Κύριε Δελαβέκουρα, καλή σας ημέρα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ
:  Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλημέρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή;  Υπάρχει κάποιο φως, ως προς τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων; 

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ
:  Κοιτάξτε, χθες το βράδυ ολοκληρώσαμε ουσιαστικά την επιχείρηση σε τέσσερα διαφορετικά σημεία και επέστρεψαν οι Έλληνες που βρίσκονταν στην Βεγγάζη, στη Σύρτη, στη Σέμπχα και στην Τρίπολη.  Ειδικά η περίπτωση της Σέμπχα ήταν ουσιαστικά ένα σημείο συγκέντρωσης για μικρές ομάδες Ελλήνων που ήταν διάσπαρτες στο νότο της χώρας, οι οποίες έκαναν μεγάλες αποστάσεις, μέχρι και 250 χιλιόμετρα και συγκεντρώθηκαν εκεί.  Οπότε, αυτήν τη στιγμή πλέον έχουμε μία μικρή ομάδα Ελλήνων, η οποία βρίσκεται στην πόλη Τζιάλο, σε ένα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Πόσοι περίπου είναι, κύριε Δελαβέκουρα, αυτοί;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Οκτώ Έλληνες είναι, απ’ όσο γνωρίζουμε, οι οποίοι είχαμε εξετάσει το ενδεχόμενο, τους είχαμε προτείνει να γίνει και ο δικός τους επαναπατρισμός μέσω της Βεγγάζης –ήταν κάτι το οποίο δεν επελέγη τελικά, γιατί είναι μεγάλη η απόσταση– οπότε συνεχίζουμε να αναζητούμε άλλους τρόπους, αλλά είναι η πιο δύσκολη περίπτωση που έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δώστε μας μία εικόνα, αυτή η πόλη που μας λέτε που βρίσκεται περίπου.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Είναι νοτιοανατολικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Που είναι εγκλωβισμένοι;  Σε τί κτίριο;  Σε τί εγκατάσταση;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Βρίσκονται στις εγκαταστάσεις μίας άλλης μεγάλης εταιρείας.  Εξ όσων γνωρίζουμε έχουν αυτήν τη στιγμή εφόδια.  Ήταν προηγουμένως στις εγκαταστάσεις της δικής τους εταιρείας, της J&P.  Εκεί δεχόντουσαν επιθέσεις, τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά φυσικά πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε και εκείνους να τους επαναπατρίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Να ρωτήσουμε μία λεπτομέρεια, επειδή έχουμε καταλάβει ότι δημιουργείται μία εμπλοκή, στο σημείο εκείνο βρίσκονται προφανώς όχι μόνο οι Έλληνες, βρίσκονται και άλλων εθνικοτήτων εργαζόμενοι, ξένοι.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ακριβώς, και απ’ ό,τι λένε θέλουν να φύγουν όλοι μαζί, που μεγαλώνει τον αριθμό τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Αυτό θα πρέπει να το αναλάβει η όποια ελληνική επιχείρηση κατορθώσει να φτάσει στην περιοχή ή γίνεται ένας συντονισμός διεθνής;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ
:  Κοιτάξτε, έχουμε αναζητήσει πάρα πολλούς τρόπους για να μπορέσουμε να τους βγάλουμε από εκεί, αλλά είναι δύσκολο.  Δηλαδή, έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε μέσα από την Αίγυπτο, έχουμε εξετάσει διάφορους τρόπους, αλλά είναι δύσκολη η πρόσβαση εκεί, όπως καταλαβαίνετε χρειάζονται άδειες για οτιδήποτε και μιλάμε για μία περιοχή που αυτήν τη στιγμή έχει πολύ μεγάλη ένταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Α, έχει ένταση, δηλαδή υπάρχουν…, υπάρχει...

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Όχι στην περιοχή που είναι εκείνοι, αλλά αυτή η περιοχή της χώρας είναι η περιοχή, η οποία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Στην περιφέρειά της, δηλαδή δεν αποκλείεται να έχουμε κλιμάκωση της έντασης που να φτάσει μέχρι και το Τζιάλο, που μας λέτε.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ
:  Όχι, είναι το θέμα της πρόσβασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είναι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κατάλαβα, οπότε δεν μπορούν να περάσουν.     

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε κάτι άλλο, στους επαναπατρισθέντες χθες συμπεριλαμβάνεται και ένας συνάδελφός σας, ο οποίος είχε τραυματιστεί, σωστά;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ακριβώς, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό τί περιστατικό ήταν;  Δηλαδή βρισκόταν ο ίδιος σε κάποιο σημείο έντασης ή υπήρξε στην Ελληνική Πρεσβεία εκεί κάποια…;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Όχι, δεν ήταν στην Ελληνική Πρεσβεία.  Το στέλεχος αυτό της Πρεσβείας συμμετείχε στην προετοιμασία που γίνονταν για την επιχείρηση επαναπατρισμού και δέχθηκε πυροβολισμούς.  Ευτυχώς δε διατρέχει κίνδυνο, επέστρεψε καλά χθες, είναι στο νοσοκομείο αλλά απ’ ό,τι μας είπαν οι γιατροί δεν εμπνέει ανησυχία η κατάστασή του, ήταν όμως ένα περιστατικό που προκάλεσε πολύ μεγάλη ανησυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Κύριε Δελαβέκουρα, ευχόμαστε να πάνε όλα καλά.  Να ολοκληρωθεί και αυτή η επιχείρηση απεγκλωβισμού και θα είμαστε σε επικοινωνία για οτιδήποτε νέο υπάρξει.  Σας ευχαριστούμε. 

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ
:  Εγώ ευχαριστώ.  Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλή σας ημέρα.