Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη του Εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα στον ρ/σ RADIO 9 και το δημοσιογράφο Γ. Σμυρνή (24.02.11)

Συνέντευξη του Εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα στον ρ/σ RADIO 9 και το δημοσιογράφο Γ. Σμυρνή (24.02.11)

Πέμπτη, 24 Φεβρουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία μεγάλη καλημέρα στον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα, υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών για να μας πει τί ακριβώς θα γίνει σήμερα, πότε φεύγουν τα C-130 και πότε περιμένουμε να γυρίσουν. Καλή σας ημέρα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχουμε λοιπόν σήμερα το πρωί την αναχώρηση των τριών C-130, κύριε Δελαβέκουρα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς. Σε μία ώρα περίπου υπολογίζουμε να αποχωρήσουν τα C-130, προγραμματίζουμε να προσγειωθούμε στην Τρίπολη και στη Σέμπχα, δύο αεροσκάφη στην Τρίπολη και ένα αεροσκάφος στην Σέμπχα, όπου εκεί θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τους Έλληνες και θα αναχωρήσουμε αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Επίσης, χθες το βράδυ αργά ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των Ελλήνων που βρίσκονταν στη Βεγγάζη και τα πλοία αυτά, τα δύο πλοία που είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της Βεγγάζης, βρίσκονται ήδη στο δρόμο της επιστροφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φτάσουν Πειραιά ή θα πάνε Κρήτη όπως είχαμε δει μία πληροφορία αρχική;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για Κρήτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για Κρήτη έτσι; Τελικά ισχύει το ότι βοηθάμε πάρα πολύ στην εκκένωση και ξένων υπηκόων, δηλαδή Κινέζων ή άλλων Ευρωπαίων πολιτών;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Βέβαια, υπάρχει ένας ευρύτατος συντονισμός πρώτα από όλα σε κοινοτικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει πλέον και η επιχείρηση εκκένωσης που συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διαθέτουν όλα τα κράτη-μέλη μέσα, αλλά ουσιαστικά έχει λειτουργήσει η χώρα μας χάρη στο στόλο μας και στη θέση της Ελλάδας, ουσιαστικά ως ένα κέντρο για τους ανθρώπους που φεύγουν από τη Λιβύη, συγκεντρώνονται στην Κρήτη και από εκεί συνεχίζουν για τις χώρες τους. Θα συνδράμουμε την κινεζική κυβέρνηση για τη μεταφορά 13.000-15.000 Κινέζων που βρίσκονται στην Λιβύη και είμαστε σε συνεργασία και με πολλές άλλες χώρες γι’ αυτόν το σκοπό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι η κατάσταση, όπως σας μεταφέρεται και μέσα από διπλωματικές πηγές στη Λιβύη, είναι ανεξέλεγκτη, έτσι; Δηλαδή υπάρχει εγγυημένη ασφάλεια για τα C-130 που θα προσγειωθούν στα αεροδρόμια, ότι δεν θα υπάρχει ζήτημα για να φτάσουν και για να φύγουν μετά.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που είχαμε θέσει ως προϋπόθεση ήταν να λάβουμε άδειες υπέρπτησης και προσγείωσης, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου εύκολο, χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια και τελικώς το καταφέραμε, διαφορετικά δε θα γίνονταν αυτές οι πτήσεις. Από εκεί και πέρα όμως είναι μία κατάσταση η οποία είναι πάρα πολύ ρευστή και θα πρέπει να δούμε τί θα αντιμετωπίσουμε κι εμείς φτάνοντας εκεί, γιατί όλη αυτή η πληροφόρηση που βγαίνει από τη Λιβύη αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι ακριβής ή όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πληροφορίες που έχετε εσείς είναι ότι εξακολουθούν οι αναταραχές σε μεγάλες πόλεις, όπως στη Βεγγάζη, όπως στην Τρίπολη. Δεν έχετε κάποια άλλη εικόνα για αλλαγή της κατάστασης, για ηρεμία, για επικράτηση της μίας ή της άλλης πλευράς, τα πράγματα είναι ακόμη...
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, η κατάσταση δεν είναι καλή, δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει καθόλου κυβερνητικός έλεγχος, υπάρχουν περιοχές που γίνονται επιδρομές από συμμορίες- σας λέω, θα δούμε τί θα αντιμετωπίσουμε. Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι Έλληνες όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε και να αναχωρήσουμε άμεσα. Στη Σάμπχα ουσιαστικά είναι το σημείο συγκέντρωσης για τους Έλληνες από τέσσερα διαφορετικά εργοτάξια στα οποία εργαζόντουσαν και θα συγκεντρωθούν εκεί, για να προχωρήσουν μετά κι εκείνοι να γυρίσουμε στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Άρα με τα C-130 πόσους περίπου περιμένετε να φέρετε πίσω Έλληνες;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, τώρα αυτό θα το δούμε στην πράξη. Από τις επικοινωνίες που έχουμε, πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε πλήρως όλο τον πληθυσμό που είναι στην Τρίπολη και σε αυτή την ευρύτερη περιοχή που σας έλεγα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μπορεί να χρειαστεί και άλλη τέτοια διαδικασία επαναπατρισμού ή κάπως έτσι τελειώνει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα έχουμε ακόμα μερικούς Έλληνες στη Λιβύη, και μετά την επιχείρηση αυτή, για τους οποίους εργαζόμαστε πάνω σε άλλα σενάρια, αλλά όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα γιατί τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή επιτυχία, κύριε Δελαβέκουρα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν ο κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Στις 9:00 τρία C-130 πετάνε για Λιβύη, για να φέρουν πίσω όσους περισσότερους Έλληνες μπορούν, ενώ τα δύο πλοία που είχαν καταπλεύσει σε λιμένα της Λιβύης, επιστρέφουν εντός της ημέρας.