Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη του Εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα στον τ/σ ΝΕΤ και τη δημοσιογράφο Μ. Σαράφογλου (22.2.2011)

Συνέντευξη του Εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα στον τ/σ ΝΕΤ και τη δημοσιογράφο Μ. Σαράφογλου (22.2.2011)

Τρίτη, 22 Φεβρουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνουμε μία παρένθεση, να μιλήσουμε με τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα, Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Καλή σας ημέρα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μάθουμε τί γίνεται με τους Έλληνες, γιατί φτάνουν στα αυτιά μας πληροφορίες ότι κάποιοι έχουν εγκλωβιστεί, εργαζόμενοι σε κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Αληθεύουν όλα αυτά;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε ενεργοποιήσει από χθες τον σχεδιασμό για τον επαναπατρισμό Ελλήνων. Η Πρεσβεία μας είναι σε επαφή με τις δύο κοινότητες στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη και με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη. Αυτό που δυσχεραίνει πάρα πολύ μία επιχείρηση επαναπατρισμού είναι το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν Έλληνες εργαζόμενοι σε διάφορα σημεία της χώρας, τα οποία είναι πολύ μακριά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζουμε πόσοι είναι, κύριε Δελαβέκουρα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι Έλληνες στη Λιβύη πρέπει να είναι γύρω στα 300 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει. Εδώ και τρεις ημέρες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Επιθυμούν όλοι να επιστρέψουν; Ήταν δυνατόν να έρθετε σε επαφή με όλους;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Συγκεντρώνουμε στοιχεία, είμαστε σε επαφή με τις εταιρείες, αλλά ακριβώς επειδή εργάζονται για εταιρείες πρέπει να έχουμε μία ακριβή εικόνα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε επαφή με τις Λιβυκές Αρχές προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε άδειες προσγείωσης και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δούμε πώς αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από αεροδρόμια θα μπορέσουν να φτάσουν εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σε περίπτωση που υπάρχουν νεότερα, θα ήθελα να επικοινωνήσουμε και πάλι, γιατί είναι πολύ σημαντικό και φυσικά είναι θέμα της ασφάλειας, της ζωής των συγκεκριμένων ανθρώπων. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.