Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη τύπου ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου μετά το πέρας του ΣΓΥ και ΣΕΥ (Βρυξέλλες, 31.1.2011)

Συνέντευξη τύπου ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου μετά το πέρας του ΣΓΥ και ΣΕΥ (Βρυξέλλες, 31.1.2011)

Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2011

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Είχαμε δύο σημαντικές συνεδριάσεις και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όπως είχαμε και την ευκαιρία να έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον γεύμα με τον Πρόεδρο Van Rompuy, ειδικότερα για τα ζητήματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής, για το οποίο θα αναφερθώ και λίγο πιο αναλυτικά.

Για τα τέσσερα θέματα που θα ήθελα να σας ενημερώσω: Όσον αφορά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έγινε μία κουβέντα για τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας, όπως επίσης και για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής, που όπως ξέρετε είναι κυρίως αφιερωμένο στην ενέργεια και στην καινοτομία.

Στο γεύμα με τον Πρόεδρο Van Rompuy έγινε μία ειδικότερη συζήτηση, όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη συζήτηση που θα γίνει σχετικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα στην Αίγυπτο είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη προτεραιότητα της ημέρας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και με ένα δείπνο.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με τα θέματα της Αιγύπτου και λόγω επικαιρότητας και σημασίας. Με τον αιγυπτιακό λαό  ο ελληνικός λαός συνδέεται με μακρά παράδοση φιλίας. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά. Δεν πρέπει όμως να υπαγορεύσουμε ή να υποδείξουμε την τελική διευθέτηση. Είναι σημαντικό αυτή να προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες που συντελούνται μέσα στην ίδια την Αίγυπτο από τον ίδιο το λαό της Αιγύπτου. Η σταθερότητα και η αλλαγή απαιτούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την εμφάνιση πραγματικών πολιτικών κομμάτων και ιδεολογιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδράμει σε αυτή τη διαδικασία αξιοποιώντας τα εργαλεία που διαθέτει, ακόμα και αναπτύσσοντας καινούρια, όλα αυτά ως ένα πακέτο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αιγυπτιακού λαού και της προοπτικής του. Η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντική χώρα και δεν μπορεί να αφεθεί αυτή τη στιγμή στο περιθώριο. Γι ’ αυτό  όλες οι δυνατότητες συμμετοχής μας σε αυτά που συμβαίνουν εκεί πρέπει να παραμείνουν ενεργές. Μία επίσης πολύ σημαντική παράμετρος και αυτό είναι κάτι που τονίσαμε ιδιαίτερα και στο πλαίσιο του Συμβουλίου είναι η επίδραση που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Όπως καταλαβαίνετε, έχει σημαντικές προεκτάσεις σε αυτές τις εξελίξεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο βέβαια και γενικότερα στη διεθνή σκηνή. Πέρα από τις πολιτικές πτυχές πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ρευστή κατάσταση στην Αίγυπτο και τη μέση Ανατολή γενικά – και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο επιμείναμε ιδιαίτερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου – μπορεί να έχει σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε μία πολύ μεγάλη αύξηση σε πρόσφυγες, σε μετανάστες που αιτούνται πολιτικό άσυλο και γενικά ροές που αυτή τη στιγμή η χώρα μας μπορεί να αισθανθεί και ιδιαίτερη πίεση. Γι’ αυτό το λόγο εμείς καλέσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να σας πω ότι ο Επίτροπος Fule που ήταν παρών είπε ότι θα ανταποκριθεί, προκειμένου να αναλάβει να επεξεργαστεί συγκεκριμένους τρόπους ανταπόκρισης σε πιθανές καταστάσεις μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων καθώς και διευθετήσεις  που θα συνεπάγονται καλύτερη κατανομή βαρών γιατί βέβαια δεν είναι δυνατόν να επωμιστούν μόνες το βάρος υποχρέωσης παροχής ασύλου οι χώρες πρώτης εισόδου όπως είναι η δική μας χώρα. Και γνωρίζω ότι και σήμερα έγινε στην Αθήνα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μία ειδική διϋπουργική σύσκεψη γι’ αυτό το θέμα και την αντιμετώπιση αυτών των εξελίξεων.

Από την πλευρά μας τονίσαμε ρητά αυτή την ανάγκη και τη σημασία προληπτικών κινήσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και όντως ο αρμόδιος Επίτροπος είπε ότι θα επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο για το συντονισμό των εργαλείων που έχουμε. Η Ελλάδα ως γειτονική χώρα και με ζωτικά συμφέροντα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής, θα είναι πλάι στην Αίγυπτο σε κάθε βήμα στην προσπάθειά της, αναλαμβάνοντας κάθε δυνατή πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού.

Όσον αφορά το ζήτημα των ομογενών όπως επίσης και των Ελλήνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, εργάζονται, διαμένουν εκεί, όπως γνωρίζετε έχει ήδη αποφασιστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και αύριο το πρωί πρόκειται να μεταβούν εκεί τρία αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας στην Αλεξάνδρεια προκειμένου ακριβώς να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που το επιθυμούν. Η πρεσβεία και τα προξενεία μας είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις κοινότητες των Ελλήνων. Υπάρχει ήδη και μία γραμμή ανάγκης που λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου ακριβώς να υπάρχει η συνεχής επαφή και διευκόλυνση των ομογενών μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Θα ήθελα επίσης να πω κλείνοντας το θέμα της Αιγύπτου ότι υιοθετήσαμε στο Συμβούλιο συμπεράσματα σε σχέση με την κατάσταση στην Αίγυπτο . Νομίζω ότι είναι θετικά και ισόρροπα  συμπεράσματα και στέλνουν ένα μήνυμα σαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι μία ομαλή, συντεταγμένη μετάβαση σε μία σταθερή , πλουραλιστική και δημοκρατική Αίγυπτο, μία διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, φυσικά υπογραμμίζοντας πάντα ότι τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις τον έχει ο ίδιος ο αιγυπτιακός λαός.

Θα μου επιτρέψετε τώρα να επανέλθω στα άλλα τρία θέματα.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας θα ήθελα να σας πω ότι μία πρώτη συζήτηση έχει γίνει ήδη πριν από 15 ημέρες στη Βουδαπέστη, όπου συνεδρίασε το άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Το γενικό σύνθημα που έχει υιοθετήσει η ουγγρική προεδρία είναι «Ισχυρή Ευρώπη». Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει μας βρίσκουν σύμφωνους γενικά, ιδιαίτερα σε μία περίοδο δύσκολη, μία περίοδο που η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις. Και βέβαια ισχυρή Ευρώπη σημαίνει και ισχυρές αποφάσεις και αποφασιστικότητα για να λάβει αποφάσεις. Στη συζήτηση σήμερα υποστηρίξαμε έξι συγκεκριμένα πράγματα. Θα αναφερθώ επιγραμματικά.

Πρώτα από όλα ότι στην περίοδο που διανύουμε και αυτό βέβαια συνδέεται και με τη συζήτηση που θα ακολουθήσει , είναι κρίσιμο να υπάρξει μία συντεταγμένη και συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Και βέβαια και όλη η επεξεργασία  των σχετικών κανονισμών είτε για την οικονομική διακυβέρνηση είτε για το μόνιμο μηχανισμό που αποφασίστηκε το Δεκέμβριο εξελίσσεται και θα ολοκληρωθεί μέσα στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας.

Το δεύτερο είναι ότι ταυτόχρονα με αυτή την απάντηση στην κρίση είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και μία ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης, ισόρροπης, ισότιμης και βιώσιμης ανάπτυξης και βέβαια αυτό συνδυάζεται και με τους στόχους που θέτει η «Ατζέντα 2020».

Το τρίτο σημείο είναι ότι η ουγγρική προεδρία έχει δώσει πολύ μεγάλη προτεραιότητα στα θέματα της συνοχής και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση και στη νέα διάσταση της συνοχής που θέτει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, δηλαδή την εδαφική συνοχή. Και αυτό έχει σημασία σε μία περίοδο που όπως ξέρετε γίνεται η προεργασία και βγαίνουν τα πρώτα κείμενα που θα οδηγήσουν στη μεγάλη διαπραγμάτευση, από τον Ιούνιο και μετά των νέων Δημοσιονομικών Προοπτικών.

Το τέταρτο θέμα που εμείς θέσαμε από την πλευρά μας είναι να υπάρξει ιδιαίτερη έμφαση από την ουγγρική προεδρία αυτό το εξάμηνο στα θέματα ασύλου και ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης. Τους αναφέραμε για άλλη μία φορά τη σημαντική πίεση που δέχεται η χώρα μας στα εξωτερικά σύνορα, τις προσπάθειες που γίνονται εσωτερικά στην Ελλάδα για την προσαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το άσυλο. Όπως ξέρετε ολοκληρώθηκε ήδη και η ψήφιση του σχετικού νόμου στη βουλή όπως επίσης και την ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας αναθεώρησης του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», κυρίως στη λογική που και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει, παρόλο που όπως ξέρετε ο συσχετισμός δυνάμεων στο Συμβούλιο δεν είναι ακόμα ευνοϊκός γι’ αυτό το θέμα σε σχέση με την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών που προέρχονται από τη μετανάστευση και το άσυλο.

Το άλλο θέμα που θέσαμε ήταν σε σχέση με την πολιτική της διεύρυνσης και της γειτονίας και εδώ είχαμε την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε όπως και στην κουβέντα που έγινε για την Αίγυπτο ότι υπάρχει ένα έλλειμμα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχαμε επισημάνει και το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή ανάμεσα στην Ανατολική διάσταση και τη Νότια Μεσογειακή διάσταση και νομίζω ότι είναι και ένα από τα διδάγματα που πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μέσα από όλες τις εξελίξεις που βλέπουμε στον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Τέλος ένα θέμα θεσμικό που και αυτό έχει την αξία του. Η ουγγρική προεδρία έχει δηλώσει ότι θέλει να αναπτύξει καλές σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξέρετε ότι υπήρξαν και κάποια προβλήματα το προηγούμενο διάστημα και με τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτό εμείς το υποστηρίζουμε. Είμαστε από τις χώρες που στηρίζουμε σταθερά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για λόγους αρχής αλλά όχι μόνο. Σε όλες αυτές τις δύσκολες συζητήσεις είτε αφορούν την κρίση είτε αφορούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προοπτικές, ξέρουμε πολύ καλά ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σύμμαχος τις περισσότερες φορές γύρω από τις θέσεις που η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιφέρειας αναπτύσσουν.

Δύο λόγια για το ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής.

To πρωί θα συζητηθεί η στρατηγική ενέργειας. Το απόγευμα η στρατηγική για την καινοτομία και στο γεύμα όπως είπε ο Πρόεδρος Βαν Ρομπάι  θα είναι κυρίως η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά, επίσης, και λόγω των εξελίξεων θα υπάρχει και μια συζήτηση για την Αίγυπτο και τις ευρύτερες εξελίξεις. 

Τώρα όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας, εμείς από την πλευρά μας υποστηρίζουμε την ανάγκη να αναπτυχθεί αυτή η στρατηγική, η οποία έχει βασικές αρχές την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, την ολοκλήρωση και τη διασύνδεση των ενεργειακών αγορών, φυσικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση της ενέργειας και την αποτελεσματικότητα. Όπως επίσης, ζήτημα που συνδέεται και με τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο, όπως φυσικά και με την ανατολική γειτονία, τις περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες γύρω από τα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα. 

Τα συμπεράσματα όπως και εμείς έχουμε συμβάλλει στη διαμόρφωση τους μέχρι στιγμής είναι ισόρροπα. Ανταποκρίνονται στην ανάγκη να διασυνδεθεί αυτή η ενεργειακή στρατηγική με το στόχο που σας ανέφερα πριν δηλαδή να υπάρχει και ένα σχέδιο ανάκαμψης και στρατηγική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας . Η ενέργεια και φυσικά και η καινοτομία είναι στην καρδιά μιας τέτοιας προσπάθειας.

Απλά να σας επισημάνω από την πλευρά μας τέσσερα σημεία ειδικότερα που αναφέραμε σήμερα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανάγκη της διασύνδεσης των αγορών ενέργειας, όχι μόνο μεταξύ κρατών αλλά και μεταξύ περιφερειών με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά. Και φυσικά και στις απομακρυσμένες περιοχές που είναι και για άλλα κράτη μέλη σημαντικό. Εδώ επιμείναμε παρά πολύ. 

Όπως επίσης τονίζεται στο κείμενο -- και είναι και κάτι που και εμείς στηρίξαμε και έχουμε ενισχύσει – η στρατηγική σημασία που έχει ο νότιος διάδρομος όσον αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου. Φυσικά γνωρίζετε και το σημαντικό ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα όσον αφορά  τον αγωγό ITGI που είναι μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης αυτού του νότιου διαδρόμου. Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, γιατί καταλαβαίνετε, ότι σε μια περίοδο κρίσης υπάρχει και ένα θέμα αξιοποίησης πόρων, υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε  έργα  και υπάρχει και στενότητα πόρων.

Άρα, λοιπόν, με βάση αυτά τα συμπεράσματα θα γίνουν δύο πράγματα. Αφ’ ενός θα έρθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φέρει προτάσεις ως προς τις προτεραιότητες . Αφ΄ ετέρου θα έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί ενέργειας να τα εξειδικεύσουν όλα αυτά. Εμείς από την πλευρά μας τονίσαμε -- και αυτό έχει περάσει στα συμπεράσματα και με δική μας επιμονή -- ότι πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρα και διαφανή κριτήρια όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων και τις επιλογές των προτεραιοτήτων. Κριτήρια που έχουν να κάνουν  φυσικά με τη σχέση κόστους - οφέλους, με την ωριμότητα, την τεχνική,  την οικονομική  αλλά φυσικά και με τους ίσους όρους ανταγωνισμού.

Τέλος για την καινοτομία έγινε μια σημαντική συζήτηση και για αυτό το θέμα που ήταν να γίνει ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Είχε αναβληθεί λόγω των εξελίξεων. Και αυτό το ζήτημα εμείς το συνδέσαμε πάρα πολύ με την στήριξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανάκαμψη. Με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που για την Ελλάδα είναι ένα κρίσιμο θέμα. Και βέβαια με την ευρύτερη συζήτηση που γίνεται όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και τη διασύνδεση με τους στόχους που τίθενται από την Agenda 2020.

Και να κλείσω την αναφορά μου με τα θέματα για την οικονομική κρίση. Εκεί λοιπόν στη συζήτηση που έγινε σήμερα ο Πρόεδρος Βαν Ρομπάι ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις την Παρασκευή σε αυτό το Συμβούλιο. Το χρονοδιάγραμμα είναι οι αποφάσεις να παρθούν  στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει 24 – 25 Μαρτίου.

Αλλά, θα γίνει μια συζήτηση η οποία θα επικεντρωθεί αφενός στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Θα θέσει χρονοδιάγραμμα. Θα θέσει το βασικό πλαίσιο και τον προσανατολισμό ενόψει του Μαρτίου. Αλλά αυτό που νομίζω ότι αξίζει κανείς να κρατήσει από αυτή την κουβέντα που κάναμε το μεσημέρι είναι ότι πλέον ο στόχος που τίθεται είναι να υπάρχει μια συνεκτική συνολική απάντηση και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μια ολοκληρωμένη λύση όσον αφορά την αντιμετώπιση της χρήσης.

Αυτό τέθηκε με σαφήνεια. Δηλαδή να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλάνο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κρίση. Μια λύση πακέτο, όπως ειπώθηκε. Αυτά θα είναι ζητήματα, λοιπόν, που σε αυτές τις επτά εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τον Μάρτιο θα γίνουν φυσικά συζητήσεις .

Εγώ θα ήθελα εδώ να κάνω μια διασύνδεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Να σας θυμίσω, λοιπόν ότι εκεί πέρα υπήρχε το παράρτημα τρία που ήταν η δήλωση των πρωθυπουργών της Ευρωζώνης, όπου υπήρξε αποτύπωση και καταγραφή της ανάγκης να υπάρχει μια συνεκτική απάντηση στην κρίση. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφτηκε με τόση σαφήνεια. Όπως επίσης και η δέσμευση τότε σε αυτή τη δήλωση ότι θα ληφθούν όσα μέτρα χρειάζονται για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Το αναφέρω αυτό γιατί έχει σημασία γιατί η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου εδώ και πάρα πολύ καιρό είχαμε υποστηρίξει την ανάγκη να υπάρχει μια συνεκτική προσέγγιση. Και τώρα δείχνει ότι έχει ωριμάσει αυτή η συζήτηση. Βέβαια μια τέτοια συνολική συνεκτική λύση και προσέγγιση έχει τρία επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο είναι το άμεσο. Το να μπορέσει η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει άμεσα την κρίση.  Εδώ πρέπει να σας πω ότι από την πλευρά μας τονίσαμε την ανάγκη ο μηχανισμός   που υπάρχει να μπορεί να έχει και το μέγεθος εκείνο δηλαδή και τους πόρους εκείνους και την ευελιξία των πρωτοβουλιών, αλλά βέβαια και τους όρους εκείνους του δανεισμού που να μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτά είναι θέματα που τα έχει θέσει και τα συζητάει φυσικά και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος  Παπακωνσταντίνου.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το μακροπρόθεσμο. Δηλαδή, πώς οργανώνεται συνολικά η Ευρωζώνη, πώς οργανώνεται η οικονομική διακυβέρνηση. Τα χαρακτηριστικά και η εξειδίκευση του μόνιμου μηχανισμού  σταθερότητας. Εκεί έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση, όπου αυτό που ειπώθηκε είναι ότι αφενός φυσικά πρέπει να υπάρχουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, να εξειδικευθούν όπως γίνεται τώρα με τους κανονισμούς και ότι βέβαια πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η αλληλεγγύη και η υποστήριξη των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Και βέβαια η τρίτη διάσταση στην οποία αναφέρθηκα και πριν, δηλαδή, ότι όλη αυτή η προσπάθεια της συνεκτικής ολοκληρωμένης λύσης έχει και την τρίτη διάσταση που είναι ένα σχέδιο ανάκαμψης, αναθέρμανσης της οικονομίας. Όλα μας τα εργαλεία ευρωπαϊκά και εθνικά σε μια ισόρροπη και βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και βέβαια αυτή η συζήτηση δένει απόλυτα και με τα θέματα της Agenda 2020 αλλά και με το μεγάλο ζήτημα που αναφερθήκαμε πριν των δημοσιονομικών προοπτικών και του μέλλοντος που θα έχει η πολιτική συνοχής και η κοινή αγροτική πολιτική. Αυτά λοιπόν από τις σημερινές συζητήσεις.