Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα Realnews και τη δημοσιογράφο Χ. Κοραή

Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα Realnews και τη δημοσιογράφο Χ. Κοραή

Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα στο φως, η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Όλα στο φως, αφού τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες σε επίπεδο Δικαιοσύνης και Βουλής. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, να αποκατασταθεί η όποια οικονομική βλάβη του Δημοσίου, αλλά, κυρίως και πάνω από όλα, να διαλυθεί η καχυποψία μεγάλου, δυστυχώς, τμήματος της κοινής γνώμης για συνενοχή, συγκάλυψη και «ομερτά» που αφήνει την πολιτική ηγεσία της χώρας στο απυρόβλητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς του στη λίστα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στήριξε την πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να κληθεί να καταθέσει στην προκαταρκτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί στη Βουλή;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Επιτροπή θα κρίνει ποιούς θα καλέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κι άλλες λίστες που δεν ερευνήθηκαν…

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το επαναλαμβάνω, όλα στο φως. Θεμέλιος λίθος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολιτικούς και τους πολίτες είναι η ανάγκη κάθαρσης και τιμωρίας για τα μεγάλα σκάνδαλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιές είναι οι εθνικές προτεραιότητες για το 2013, κύριε Υπουργέ;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ταυτόχρονα με τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της oικονομίας, να ανακτήσει η χώρα τη θέση της ως ευρωπαϊκός παράγων σταθεροποίησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα θα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, την Ευρωζώνη, αλλά και σε όσα πιο προωθημένα σχήματα υπερεθνικής ομοσπονδιακής συνεργασίας. Το μήνυμα αυτό νομίζω το έχουν πάρει όλοι οι γείτονες μας. Η δημοσιονομική εξυγίανση, η κατοχύρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η ενεργός εξωτερική πολιτική σε όλα τα διμερή και περιφερειακά μέτωπα, όχι μόνο δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες προτεραιότητες αλλά, αντίθετα, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι το πρώτο τρίμηνο του 2013 crash test για την κυβέρνηση συνεργασίας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το στοίχημα της αξιοπιστίας, ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, δεν είναι στενά και περιοριστικά λογιστική πρόκληση για να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δόσης. Είναι πρόκληση ευρωπαϊκής φερεγγυότητας και αξιοπιστίας, αλλά και εσωτερικής αποφασιστικότητας. Μόνον έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε βελτίωση της θέσης μας στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να είμαστε ουσιαστικά και ενεργά παρόντες στη συνολική διαπραγμάτευση για την περαιτέρω πορεία της ολοκλήρωσης. Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται όντως για crash test σε πολλά μέτωπα: σε εσωτερικό, ευρωπαϊκό και διεθνές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ψηφίζατε άλλες περικοπές αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι και πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Άλλωστε, περαιτέρω περικοπές χωρίς επανεκκίνηση της ανάπτυξης οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης- μαζικής ανεργίας- κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας. Πιστεύω ότι στην Ευρωζώνη έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για ένα πιο σύνθετο μείγμα πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειάζεται ανασχηματισμός;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ανασχηματισμοί έχουν νόημα, όταν υπηρετούν αναδιάταξη προτεραιοτήτων και επανασχεδιασμό κρίσιμων τομέων του κυβερνητικού έργου. Σε κάθε περίπτωση, είναι θεσμικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάρει η ΝΔ πίσω τους Βουλευτές και τα στελέχη της που φεύγουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα δείχνουν ότι το ρήγμα είναι βαθύ και είναι λάθος να τίθενται με προσωπικούς όρους πολιτικές προκλήσεις, διεργασίες, υπερβάσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις. Ας διαπιστωθούν πρώτα ωριμάνσεις, μετεξελίξεις και νέες θεωρήσεις και όλα τα άλλα έπονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευρωπαϊκός Συναγερμός υπό τον Σαμαρά ή ΝΔ με διεύρυνση;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ήδη ορατή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ευρωπαϊκή προοπτική των μεταρρυθμίσεων και των ρήξεων, από τη μία, και την ακινησία, από την άλλη. Όμως, ας μην προτρέχουμε απέναντι σε μια δυναμική που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχούν οι διαρροές της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή; Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε δεν μας ανησυχεί όσο κάνουμε καλά τη δουλειά μας και έχουμε αποτέλεσμα. Διαφορετικά, η απογοήτευση μέρους του εκλογικού σώματος θα οδηγεί πάντα σε ακραίες επιλογές. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση, η απάντηση είναι καμιά έκπτωση και μηδενική ανοχή για όσους κινούνται εκτός των ορίων της συνταγματικής και της ποινικής νομιμότητας, απ’ όπου και εάν προέρχονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΑΟΖ ήταν σημαία του Αντώνη Σαμαρά στην προεκλογική περίοδο. Γιατί «πάγωσε»; Επειδή απειλεί η Τουρκία;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει για κάτι που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να προασπίσει τα δικαιώματά και τα συμφέροντά της, που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο, προς όφελος του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση προχωράει μεθοδικά και αποτελεσματικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της, με υπεύθυνη και σωστή προετοιμασία. Και να είστε σίγουρη ότι δεν αφήνει καμία ευκαιρία αναξιοποίητη, όπως αποδεικνύει εμπράκτως η πρόοδος στις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην Αθήνα και τα Σκόπια. Η «κόκκινη» γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης ποιά είναι;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αθήνα θέλει λύση που να ικανοποιεί τις πάγιες εθνικές θέσεις, να σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του καθενός και να ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της 11/12/2012, οι εταίροι μας έδωσαν για πρώτη φορά ένα διαφορετικό μήνυμα απέναντι στα Σκόπια.
Ότι, δηλαδή, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων προϋποθέτει την επίλυση τυχόν εκκρεμοτήτων σε θέματα καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης -στην προκειμένη περίπτωση, των Σκοπίων- της εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας. Η περιοδεία Νίμιτς, αυτή καθαυτή, είναι μια εξέλιξη που επιθυμούσαμε, στο μέτρο που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας. Είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μας για υπογραφή μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών, που έθεσε το πλαίσιο για τη λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε ανακοινώσει από κοινού με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συνεδρίαζε τον Ιανουάριο. Όπως φαίνεται πάει για Μάρτιο και βλέπουμε… Γιατί πήρε αναβολή το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία; Έπαιξαν ρόλο δηλώσεις του Ερντογάν, όπως η τελευταία που αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως «χώρα που πουλάει τα νησιά της»;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν. Στις συγκεκριμένες δηλώσεις υπήρξε ξεκάθαρη δική μου τοποθέτηση και το μήνυμα έγινε αντιληπτό στην Τουρκία.
Εμείς επιθυμούμε τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία όλων των γειτόνων μας, ως προϋπόθεση αυτοπεποίθησης και ρεαλισμού στη διεθνή τους συμπεριφορά. Τις δε διμερείς μας σχέσεις με όλους τους γείτονές μας ορίζει ως προϋπόθεση η αρχή του αμοιβαίου σεβασμού. Έχει σημασία οι γείτονες να κατανοούν τις ευαισθησίες των γειτόνων και να το δείχνουν.