Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δ Δρούτσα στην εφημερίδα TA NEA και τη δημοσιογράφο κα Α. Πελώνη

Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δ Δρούτσα στην εφημερίδα TA NEA και τη δημοσιογράφο κα Α. Πελώνη

Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2011

Βασικά σημεία:

[για την πορεία των διερευνητικών επαφών:]


Οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προχωρούν κανονικά. Ούτε σπουδή, ούτε διστακτικότητα χρειάζεται. Χρειάζεται συνέπεια, συστηματική προσπάθεια, ουσιαστική προετοιμασία και επιμονή. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ακριβώς αυτό γίνεται. Αντιθέτως, δεν χρειάζονται ανεύθυνες κραυγές σε μία προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

[για το κατά πόσο η τουρκική Π.Α. δρα εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης:]

Αυτό που μετράει είναι το γεγονός της παραβατικής συμπεριφοράς από την Τουρκία ως κράτος. Δεν με ενδιαφέρει εάν η απόφαση ήταν ενός σμηνίτη ή του Πρωθυπουργού. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, διπλωματικά και επιχειρησιακά, προκειμένου να απαντήσουμε στις προκλήσεις και να κατοχυρώσουμε την κυριαρχία μας. Τίποτα δεν μένει αναπάντητο. Πάντως, είναι γεγονός ότι η τουρκική πλευρά επικαλείται αρκετές φορές άγνοια.

[για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «μυστικής διπλωματίας:]

Επιθυμώ τη συναίνεση. Είναι αρχή μου ότι τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται όχημα κομματικής αντιπαράθεσης. Και θεωρώ κατηγορίες για «μυστική διπλωματία» απλώς στερεότυπα συνθήματα με στόχο και πάλι την δημιουργία ανασφάλειας στον πολίτη. Εάν έχεις διαφωνίες ως προς την ουσία, πράγμα απολύτως σεβαστό, ας γίνει αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Εάν όμως κάνεις πολιτικό παιχνίδι πάνω στα εθνικά θέματα, θέτεις σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Ο καθένας προ των ευθυνών του!

Οι στρατηγικοί στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι διαχρονικοί. Για τους ίδιους στόχους πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι. Εγώ δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Ασκούμε δυναμική εξωτερική πολιτική, με μεγαλύτερη κινητικότητα και θάρρος από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι στόχοι παραμένουν ίδιοι. Για αυτό οι επιθέσεις πέφτουν στο κενό. Λείπουν τα επιχειρήματα και μένουν τα συνθήματα. Επαναλαμβάνω: επιθυμώ και εργάζομαι για την συναίνεση. Όποιος όμως επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τα εθνικά θέματα για πολιτικό παιχνίδι στο εσωτερικό, θα με βρει απέναντι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά το Ερζερούμ διαφαίνεται στασιμότητα στο διάλογο για το Αιγαίο. Έχουν μπει οι διερευνητικές στα δύσκολα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καμία στασιμότητα. Οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προχωρούν κανονικά. Ούτε σπουδή, ούτε διστακτικότητα χρειάζεται. Χρειάζεται συνέπεια, συστηματική προσπάθεια, ουσιαστική προετοιμασία και επιμονή. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ακριβώς αυτό γίνεται. Αντιθέτως, δεν χρειάζονται ανεύθυνες κραυγές σε μία προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα λόγια του Πρωθυπουργού προκάλεσαν αίσθηση στην Τουρκία. Εκτιμάτε ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία λειτουργεί αυτόνομα και άρα τα συμβάντα δεν είναι πάντα σε γνώση της κυβέρνησης;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό που μετράει είναι το γεγονός της παραβατικής συμπεριφοράς από την Τουρκία ως κράτος. Δεν με ενδιαφέρει εάν η απόφαση ήταν ενός σμηνίτη ή του Πρωθυπουργού. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, διπλωματικά και επιχειρησιακά, προκειμένου να απαντήσουμε στις προκλήσεις και να κατοχυρώσουμε την κυριαρχία μας. Τίποτα δεν μένει αναπάντητο. Πάντως, είναι γεγονός ότι η τουρκική πλευρά επικαλείται αρκετές φορές άγνοια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον καθορισμό ΑΟΖ. Θα μας συνέφερε κάτι τέτοιο στο Αιγαίο;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Γίνεται πολύς λόγος, ακούγονται υπερβολές και λάθη. Κυρίως γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με κίνδυνο να εγκλωβιστεί η χώρα σε νέους «μύθους» και στερεότυπα. Χωρίς πρόθεση υποβάθμισης της σημασίας της, η ΑΟΖ δεν είναι το «μαγικό ραβδί» που λύνει όλα τα θέματα, όπως κάποιοι κύκλοι εναγωνίως προσπαθούν να πείσουν. Δεν δημιουργεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ το δικαίωμα εκμετάλλευσης του πιθανολογουμένου ορυκτού πλούτου της χώρας. Αυτό το δικαίωμα είναι ήδη κατοχυρωμένο. Ακόμη, η ΑΟΖ δεν διευρύνει το εύρος των θαλασσίων ζωνών μας. Στα στενά μεγέθη της Μεσογείου, εύρος ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην πράξη συμπίπτουν. Αυτονόητη στρατηγική μας επιδίωξη και εφαρμοσμένη πολιτική είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και όλα γίνονται με τον ενδεδειγμένο και υπεύθυνο τρόπο. Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία και δυνατότητα αναξιοποίητη. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων να επιτίθενται στην κυβέρνηση, αλλά παρακαλώ όχι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και δημιουργώντας ανασφάλεια στους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προβληματίζουν οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «μυστική διπλωματία»;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Επιθυμώ τη συναίνεση. Είναι αρχή μου ότι τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται όχημα κομματικής αντιπαράθεσης. Και θεωρώ κατηγορίες για «μυστική διπλωματία» απλώς στερεότυπα συνθήματα με στόχο και πάλι την δημιουργία ανασφάλειας στον πολίτη. Εάν έχεις διαφωνίες ως προς την ουσία, πράγμα απολύτως σεβαστό, ας γίνει αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Εάν όμως κάνεις πολιτικό παιχνίδι πάνω στα εθνικά θέματα, θέτεις σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Ο καθένας προ των ευθυνών του! Οι στρατηγικοί στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι διαχρονικοί. Για τους ίδιους στόχους πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι. Εγώ δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Ασκούμε δυναμική εξωτερική πολιτική, με μεγαλύτερη κινητικότητα και θάρρος από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι στόχοι παραμένουν ίδιοι. Για αυτό οι επιθέσεις πέφτουν στο κενό. Λείπουν τα επιχειρήματα και μένουν τα συνθήματα. Επαναλαμβάνω: επιθυμώ και εργάζομαι για την συναίνεση. Όποιος όμως επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τα εθνικά θέματα για πολιτικό παιχνίδι στο εσωτερικό, θα με βρει απέναντι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία και εφόσον επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία του Τ. Ερντογάν, θα αλλάξουν τα πράγματα; Να περιμένουμε εξελίξεις;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι εκλογές στην Τουρκία είναι ορόσημο για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Από όποια κυβέρνηση προκύψει τον Ιούνιο περιμένουμε αποτελέσματα. Θέλουμε ξεκάθαρες σχέσεις με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει στην αγκαλιά της Τουρκίας;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η σχέση μας με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζεται. Οικοδομούμε σχέση με αυτόνομη δυναμική και στρατηγικό βάθος. Στην οικονομία, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την ενέργεια, την άμυνα, την αγροτική παραγωγή, την υψηλή τεχνολογία, παντού η συνεργασία μας μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία.

Οι αναγνώστες ρωτούν:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελευταία δεν υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά σας σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Γιατί; Tι σκοπεύετε να κάνετε; (Ντία Ανδρικοπούλου)

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι της αναλογεί. Εκφράσαμε την βούλησή μας για λύση και θέσαμε τα όριά μας. Όλοι αναγνωρίζουν τον εποικοδομητικό ρόλο και την προσήλωσή μας στην προσπάθεια. Και όλοι πλέον ζητούν παρόμοια στάση και από την άλλη πλευρά – με όλο και πιο πιεστικό τρόπο. Το γνωρίζει καλά αυτό ο κ. Γκρούεφσκι. Γνωρίζει ότι έχει έρθει η ώρα να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της χώρας του. Ελπίζω να έχει την προνοητικότητα και το θάρρος να πάρει τις σωστές αποφάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε η Ελλάδα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών; Τι θα γίνει με την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας της συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών; (ΤΟΛΗΣ Κ., Θεσσαλονίκη)

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η σχέση με την Κύπρο είναι αδελφική. Τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και τη θωράκιση της Ελλάδας, για σταθερότητα στην περιοχή, τον δίνουμε από κοινού. Μόλις οι δύο χώρες κρίνουμε ότι αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον θα προχωρήσουμε. Και γρήγορα μάλιστα. Στην Αλβανία έχουμε ξεκαθαρίσει την ανάγκη να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο. Περιμένουμε τις δικές της κινήσεις, αλλά η υπομονή έχει και τα όριά της. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, και το παρακολουθούμε πολύ στενά, είναι η πολιτική ένταση στη χώρα αυτή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν σε μία υπέρπτηση, τούρκος πιλότος ρίξει πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή και υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, τι θα κάνετε; Τόσα χρόνια τέτοιο λάθος δεν έχει γίνει. Αν, όμως; (Μιχάλης Πνευματικός)

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το αυτονόητο. Θα προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία. Αυτό είναι καθήκον καθενός μας.