Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην ουγγρική εφημερίδα «MAGYAR NEMZET»

Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην ουγγρική εφημερίδα «MAGYAR NEMZET»

Πέμπτη, 25 Νοέμβριος 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα και η Αυστρία – χωρίς την Ουγγαρία – συνέταξαν από κοινού μια επιστολή προς την Ε.Ε. σχετικά με ένα στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Έχοντας υπ’ όψιν ότι η Ουγγαρία έχει προτεραιότητες στην περιοχή – ειδικά ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Κροατίας -  με ποιον τρόπο μπορούν Αθήνα και Βουδαπέστη να συνεργασθούν κατά την ουγγρική Προεδρία της ΕΕ;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ελλάδα και Ουγγαρία μοιραζόμαστε κοινές προτεραιότητες. Στόχος μας είναι η ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην Ε.Ε., βάσει βέβαια των προαπαιτούμενων που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει για το σκοπό αυτό την πρωτοβουλία για την εκπόνηση μιας νέας «Ατζέντας 2014», στο πρότυπο της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» που υιοθετήθηκε υπό την Ελληνική Προεδρία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του 2003. Είναι ανάγκη να ανανεώσουμε την δέσμευσή μας προς όσες χώρες της περιοχής δεν θα έχουν ενταχθεί ακόμη στην Ένωση. Το έτος 2014 έχει έναν ισχυρό συμβολισμό: είναι 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ξεκίνησε από εδώ, από τα Βαλκάνια. Έναν αιώνα μετά, ο κύκλος πρέπει να έχει κλείσει εκεί που άνοιξε, με την υλοποίηση του σχεδίου  Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Το 2014, λοιπόν, η Ελλάδα θα ασκήσει πάλι την Προεδρία της Ε.Ε. και σκοπεύουμε να εργαστούμε με όλους τους εταίρους μας για την σύγκληση μιας «Θεσσαλονίκης ΙΙ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Η Ελλάδα αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Στην εν λόγω επιστολή, η Αθήνα υπόσχεται ότι το ονοματολογικό θα έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2010. Είναι όντως εφικτή μια τέτοια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους; Πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την ΠΓΔΜ;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είμαστε έτοιμοι για να δοθεί λύση ακόμη και άμεσα. Αρκεί να επιδείξει και η πολιτική ηγεσία στη γειτονική μας χώρα την ίδια βούληση και το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα. Κάτι το οποίο δεν έχουμε δει επαρκώς μέχρι τώρα – αντίθετα, βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με ένα επιθετικό πνεύμα από την πλευρά των Σκοπίων. Η Ελλάδα δεν απαντά σε αυτές τις προκλήσεις, αλλά παίρνει πρωτοβουλίες με θετικό πνεύμα: εγκαινιάσαμε ακόμη και συναντήσεις μεταξύ των δύο πρωθυπουργών των χωρών μας. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες, για να υποβοηθηθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. των Η.Ε. Γιατί αυτός είναι ο τελικός στόχος – να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία και να προχωρήσουμε μπροστά, στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Και τότε, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα σταθεί δίπλα στα Σκόπια στην πορεία τους προς την Ένωση, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη. Η Μακεδονία είναι ιστορικά μια περιοχή που σήμερα ανήκει στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην Ελλάδα. Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αντανακλάται και στην ονομασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο βαθμό το ΔΝΤ επηρεάζει τις οικονομικές αποφάσεις της Ελλάδας; Χρειάστηκε να εκχωρήσετε μέρος της  οικονομικής κυριαρχίας σας;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όταν αναλάβαμε, πριν από έναν περίπου χρόνο, τη διακυβέρνηση της χώρας, βρεθήκαμε σε μία δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, δυσκολότερη ακόμη και από αυτή που περιμέναμε. Ωστόσο, είδαμε την κρίση αυτή σαν ευκαιρία. Μια ευκαιρία να προχωρήσουμε με τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που τόσο πολύ είχε ανάγκη η χώρα μας. Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται και στο  πρόγραμμά μας, δεν είναι αποφάσεις που μας επιβλήθηκαν με κάποιο τρόπο. Βέβαια, με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και με το Δ.Ν.Τ. συνεργαστήκαμε για την εκπόνηση του προγράμματος στήριξης και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο μηχανισμός αυτός υποστήριξης βασίζεται στο δανεισμό. Είναι δανεισμός και όχι δωρεά, τον οποίο θα αποπληρώσουμε μέχρι το τελευταίο Ευρώ, και μάλιστα με επιτόκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο ελληνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης; Ο Πρωθυπουργός Victor Orban πρότεινε να εργασθεί η ουγγρική Προεδρία προς την κατεύθυνση ενός καταμερισμού βαρών μεταξύ των εταίρων. Ποια είναι η γνώμη σας;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Η Ελλάδα δέχεται πράγματι σημαντικότατη πίεση από τις λαθρομεταναστευτικές ροές στα σύνορά της. Και μην ξεχνάτε: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αναλογιστείτε μόνο ότι το 90% των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συλλαμβάνονται στα ελληνικά σύνορα. Είναι λοιπόν ένα πρόβλημα της ΕΕ αυτό και όχι μόνο της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, υπό το συντονισμό της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, διεξάγεται στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία η επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Εξαιτίας της  δραματικής αύξησης της παράνομης μετανάστευσης στα χερσαία σύνορα μας, αναπτύχθηκε, κατόπιν  αιτήματός μας, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ομάδα Ταχείας Επέμβασης. Η Ουγγαρία συμμετέχει με δικά της μέσα και στελέχη και στις δύο αυτές επιχειρήσεις και θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να ευχαριστήσω δημόσια τις ουγγρικές Αρχές.

Η κατάσταση που σας περιγράφω επιβαρύνεται περισσότερο από το ισχύον σύστημα παροχής ασύλου, τον γνωστό «Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ». Το κριτήριο της «πρώτης εισόδου» προβλέπει ότι το αρμόδιο Κράτος Μέλος για να εξετάσει αίτημα ασύλου είναι το Κράτος Μέλος στο οποίο πρώτο εισήλθε ο αιτών άσυλο. Όπως αντιλαμβάνεσθε, το κριτήριο αυτό επιβαρύνει υπέρμετρα τα Κράτη Μέλη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Προσβλέπουμε, λοιπόν, ότι η Ουγγρική Προεδρία της Ένωσης θα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη προσοχή το πρόβλημα αυτό, στο πνεύμα πάντοτε της αλληλεγγύης και του καταμερισμού βαρών μεταξύ των εταίρων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση για την αποκάλυψη των υπαιτίων στην απόκρυψη των οικονομικών στοιχείων κατά τα τελευταία έτη;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Μία από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν η δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης στατιστικής αρχής. Για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, έπρεπε να ξεκινήσουμε από εκεί. Σήμερα είμαστε πλέον σε θέση να αποτιμήσουμε πλήρως το πραγματικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας. Βασικό μας σύνθημα είναι η διαφάνεια, όλα στο φως. Για αυτό, άλλωστε, όλες οι δαπάνες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας στην Ελλάδα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Η κάθε υπογραφή Έλληνα υπουργού που αφορά δημόσια δαπάνη θα βρίσκεται στο διαδίκτυο, έτσι ώστε ο κάθε Έλληνας πολίτης να μπορεί να ξέρει που πάει και το τελευταίο Ευρώ.