Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ, Γ. Αμανατίδη, για το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στο ραδιόφωνο της «ΕΡΑ» με τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ, Γ. Αμανατίδη, για το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στο ραδιόφωνο της «ΕΡΑ» με τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε ένα δικό μας θέμα για το οποίο θα συνομιλήσουμε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γιάννη Αμανατίδη και αυτό το θέμα αφορά μια Σύνοδο δέκα χωρών που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, αν τα λέω καλά.

Καλημέρα κ. Αμανατίδη.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Καλημέρα κυρία Δημητρούλη. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθώς Ανέστη. Έχουμε μια Υπουργική Διάσκεψη τις επόμενες μέρες του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ακριβώς κυρία Δημητρούλη. Είναι στις 24 Απριλίου. Θα είναι η πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Είναι 10 χώρες που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Έγινε, βεβαίως, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Νίκου Κοτζιά και το κάλεσμα είναι μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του, τον κ. Γουάνγκ Γι.

Η συνάντηση αυτή γίνεται στις 24 του μηνός, την Δευτέρα. Είναι μια θετική ατζέντα συνεργασίας που προωθούμε να οικοδομηθεί στις διεθνείς σχέσεις. Μέσα από αυτή γίνεται η ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί και διαδραματίζει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον και αυτό υλοποιείται αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια νέα διάσταση της διπλωματίας θα μπορούσαμε να πούμε κ. Αμανατίδη. Αυτό που λέμε πολιτισμική διπλωματία.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ακριβώς. Δεν ξέρω εάν έχετε αναφέρει τις χώρες που θα συμμετάσχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Εσείς θα μας τις πείτε.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Είναι η Ελλάδα και η Κίνα βεβαίως, είναι η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό και το Περού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χώρες που εκπροσωπούν, δηλαδή, μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Αρχαίους πολιτισμούς και από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Αυτό το φόρουμ είναι ένας κρίκος ακόμα σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν παρθεί το προηγούμενο διάστημα. Το 2015 είχαμε κάνει τη Διάσκεψη για το θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή. Οργανώσαμε τη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια, που θα ξαναγίνει βεβαίως το Μάιο.

Ακόμα, η τετραμερής στη Θεσσαλονίκη που έγινε με συνεργασία τεσσάρων βαλκανικών κρατών και βέβαια η τριμερής που έχουμε κάνει με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πράγματι, κ. Αμανατίδη, και γιατί να μην το πούμε, έχετε ανοίξει πραγματικά το δρόμο με όλες αυτές τις διασκέψεις στις οποίες αναφερθήκατε για μια συζήτηση, μια διεθνοποιημένη συζήτηση σε ένα άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο του διαπολιτισμού, στο επίπεδο του θρησκευτικού διαπολιτισμού που είναι άκρως σημαντικό από ότι διαφαίνεται άλλωστε και από τις εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις.

Είναι συνυφασμένα αυτά τα δυο.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε το Νοέμβριο που θα κάνουμε την επανάληψη. Αυτή τη στιγμή όμως θέλουμε να αναδείξουμε, να γίνει μια συζήτηση για το πώς μπορεί να αναδειχθεί ο πολιτισμός ως ήπια ισχύς και ένα βασικό εργαλείο μιας πολυδιάστατης πολιτικής.

Έτσι, η πολιτιστική συνεργασία η διεθνής μπορεί να λειτουργήσει και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα -να ξέρετε, γιατί ίσως δεν έχει βγει- γίνεται και το Ακαδημαϊκό Συμπόσιο το οποίο θα έρθουν ακαδημαϊκοί από τις χώρες αυτές και θα διαρκέσει δυο ημέρες.

Την Κυριακή στις 23 και την Δευτέρα 24 Απριλίου ακαδημαϊκοί θα μιλήσουν για το ρόλο του πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή. Είναι ένα αντικείμενο που ξέρετε ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Κοτζιάς το είχε εδώ και αρκετό καιρό το δούλευε, το συζητούσαμε και το συζητούσε και προχωρούσε το Φόρουμ αυτό.

Την Κυριακή θα αναφερθούν στη διαχρονική σημασία και απήχηση των αρχαίων πολιτισμών και ποια επιρροή και σχέση έχουν με τη σύγχρονη εποχή, ενώ τη δεύτερη μέρα –είναι πολύ σημαντικό αυτό με τους ακαδημαϊκούς– θα επικεντρωθούν στο ρόλο του πολιτισμού σαν, όπως λέγαμε, εργαλείο ήπιας ισχύς.

Και 24 του μηνός οι Υπουργοί Εξωτερικών, οι 10 Υπουργοί Εξωτερικών είναι ουσιαστικά που ιδρύουν το Φόρουμ. Νομίζω ότι εκεί οι συζητήσεις αυτές θα είναι καίριες, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά εδώ να προχωρήσουν, δηλαδή οι Υπουργοί Εξωτερικών να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις και να προβούν σε κάποια διακήρυξη. Στο τέλος, την Δευτέρα το μεσημέρι θα υπάρξει και μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών. Και, βέβαια, θα επισκεφτούν υψηλοί καλεσμένοι το Μουσείο της Ακρόπολης και θα δοθεί και ένα δείπνο εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως θα έχουμε λοιπόν τους Υπουργούς Εξωτερικών από τις 10 αυτές χώρες, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Κινέζου ομολόγου.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ναι. Το κάλεσμα έγινε μαζί με τον Κινέζο. Η πρωτοβουλία ήταν δική μας, αλλά έγινε κάλεσμα μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Να σημειώσουμε ότι οι χώρες αυτές εκπροσωπούν τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη: Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Και νομίζω ότι θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα υπάρξει και με τη διακήρυξη μετά το πέρας του Φόρουμ.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ακριβώς. Διαμορφώνεται η Διακήρυξη. Θα τη διαμορφώσουν τελικά οι Υπουργοί Εξωτερικών την Δευτέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι είναι οι περιοχές ουσιαστικά οι οποίες είναι και συνυφασμένες αυτή τη στιγμή με τις διεθνοπολιτικές εξελίξεις, κ. Αμανατίδη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ακριβώς. Σε ένα κόσμο, ο οποίος βλέπετε έχει όλες αυτές τις διενέξεις, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε και τον πολιτισμό σαν ένα όχημα για να προωθήσουμε φιλικές σχέσεις, συνεργασία, ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία.

Και νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος και αυτός που μπορεί να ενώσει ακόμα πολύ περισσότερο σε δράσεις με τους στόχους που σας είπα προηγούμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, νομίζω ότι ο πολιτισμός, η ιστορία και η γλώσσα είναι τα τρία κοινά σημεία που πάντοτε μπορούν να ενώσουν και όχι να χωρίσουν τον κόσμο, ακόμα και αν φαίνεται ότι είναι τα στοιχεία εκείνα που διχάζουν τον κόσμο.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Και μην ξεχνάτε ότι αυτά τα 10 κράτη αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι στις ηπείρους Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική. Οπότε είναι μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση και είναι αυτή που ουσιαστικά αποτελεί μία συνέχεια αυτού που λέμε εξωτερική ενεργητική πολυδιάστατη πολιτική, την οποία πρέπει να εφαρμόζει η χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία. Θα είμαστε σε επαφή ούτως ή άλλως και μετά το πέρας του Φόρουμ για να αναλύσουμε, αν θέλετε, τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ και εγώ πολύ για την πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα. Καλή συνέχεια.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.