Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στο Ράδιο 9 και το δημοσιογράφο Γ. Σμυρνή

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στο Ράδιο 9 και το δημοσιογράφο Γ. Σμυρνή

Δευτέρα, 28 Φεβρουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία μεγάλη καλημέρα αμέσως τώρα στον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δόλλη, για να του θέσουμε κάποια απλά ερωτήματα όσον αφορά τη Λιβύη. Καλημέρα σας, Υπουργέ.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Κατ’ αρχάς, να ρωτήσω αν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες από το έδαφος της Λιβύης ή αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι, τους οποίους τις επόμενες ημέρες θα φέρουμε πίσω με όποιο μέσο μπορούμε.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Όσους είχαμε καταγεγραμμένους στην αρχή της κρίσης τους έχουμε φέρει πίσω με πέντε επιχειρήσεις, οι οποίες, να είμαστε καλά, δηλαδή να είναι καλά οι άνθρωποι, γύρισαν πίσω εντάξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ήταν επιτυχημένη και η βοήθεια που δώσαμε για ξένους υπηκόους. Τα μπράβο από την Κινεζική Κυβέρνηση και από τον Κινέζο Πρωθυπουργό προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι ξεκάθαρα ότι φέραμε εις πέρας μία αποστολή και για ξένους πολίτες με επιτυχία.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Όχι μόνο αυτό. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παίζει διεθνώς. Παίζει ιδιαίτερα στην Κίνα, διότι είμαστε η χώρα η οποία έχει βοηθήσει στον απεγκλωβισμό 13.000 Κινέζων εργαζομένων σε αυτή τη χώρα. Παίζουμε σε άλλες χώρες γιατί βοηθήσαμε με τις πρώτες μας επιχειρήσεις να φέρουμε πίσω ευρωπαϊκό και άλλο κόσμο. Συνεργαστήκαμε με Κίνα και Γερμανία με μεγάλη επιτυχία, με Κίνα στην επιχείρηση στη Βεγγάζη, όπου με τρία πλοία της ΑΝΕΚ καταφέραμε και φέραμε πίσω τους πρώτους Έλληνες κι όταν μιλάμε για Βεγγάζη εκείνο τον καιρό, μιλάμε για πάρα πολύ δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές. Επίσης, έχουμε συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να συνεργαστεί μία χώρα μεγάλη, αλλά και η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να είναι μεγάλη χώρα σε περίοδο κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δόλλη, όπως βλέπετε τα πράγματα τώρα στη Λιβύη και από τις πληροφορίες που έχετε στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση; Εννοώ, δηλαδή, ο Καντάφι να πει ότι «Εντάξει, αποχωρώ» ή ότι τέλος πάντως αυτή η ένταση και ο εμφύλιος τελειώνει ή είμαστε ακόμα στην αρχή του δράματος;

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ
: Μεγάλος είναι ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να πει με βεβαιότητα τί θα κάνει ο Καντάφι τις επόμενες ημέρες. Ένα είναι βέβαιο, αυτή τη στιγμή έχουμε δύο καθεστώτα στη Λιβύη. Ένα είναι βέβαιο, ότι υπάρχει βία, και το τρίτο βέβαιο είναι ότι η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει ότι δεν θα ανεχθεί αυτή τη βία για πάρα πολύ καιρό. Επομένως εύχομαι τις επόμενες ώρες η λογική να είναι μία λογική συνύπαρξης, να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και να σταματήσουν όλοι αυτοί οι σκοτωμοί τους οποίους βλέπουμε στην τηλεόραση καθημερινά. Εύχομαι και θα δούμε τα γεγονότα σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Δόλλη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Κι εγώ. Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Δημήτρης Δόλλης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών.