Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στο ρ/σ ΣΚΑΪ

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στο ρ/σ ΣΚΑΪ

Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Δόλλη, καλημέρα σας.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλή εβδομάδα, σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Nα είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ως συνέχεια, συνεπώς, ας δούμε πρώτα τα τεχνικά αυτά σημεία σε ό,τι αφορά στην  αναχώρηση των C-130 για την επιστροφή των Ελλήνων, έχουν προγραμματιστεί όλα για σήμερα;

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Όλα είναι έτοιμα, αυτή τη στιγμή περιμένουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της μεταφοράς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του Κυβερνήτη στην Αλεξάνδρεια. Όπως καταλαβαίνετε το να στείλουμε τα C-130 είναι το πιο εύκολο, αλλά η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο την ασφάλεια αυτών των πολιτών και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με τη συνδρομή της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, η αστυνομία είναι απούσα αυτή τη στιγμή από την φρούρηση… από την τήρηση του νόμου;

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ότι σιγά – σιγά επιστρέφει η αστυνομία στους δρόμους, γι' αυτό και σήμερα είναι μία καινούργια ημέρα, με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Από ό,τι φαίνεται η τάξη σιγά – σιγά επιστρέφει, αλλά σε μία ρευστή κατάσταση ποτέ δεν μπορείς να πεις κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει τα επόμενα 10 - 20 λεπτά.  Ξέρουμε με σιγουριά ότι η χθεσινή βραδιά ήταν καλύτερη, ξέρουμε ότι οι Έλληνες είναι καλά, αυτά είναι τα βασικά σημεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η διοίκηση η δημόσια είναι και αυτή κατακερματισμένη ή απούσα εντελώς, κύριε Δόλλη;

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Η διοίκηση ήταν απούσα τις τελευταίες τρεις μέρες, ευχόμαστε να είναι παρούσα σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτή η επικοινωνία και να μεταφερθούν με ασφάλεια οι Έλληνες στο αεροδρόμιο.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Οι Έλληνες που ακόμα επιθυμούν να μεταφερθούν, γιατί όπως πολύ σωστά σας είπε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Καΐρου, ο οποίος έχει κάνει μια τρομερή δουλειά, πρέπει να σας πω, αναδεικνύουμε πολύ γενναίους και σοβαρούς ανθρώπους σε περίοδο κρίσης.  Αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία και αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε ποιοι θέλουν να φύγουν, διότι οι Έλληνες της Αιγύπτου, είναι Έλληνες οι οποίοι μένουν στην περιοχή για εκατοντάδες χρόνια και δεν είναι τόσο εύκολο κάποιος να αφήσει το σπιτικό του, την περιουσία του και να φύγει.  Επομένως εμείς έχουμε πει, όποιος θέλει να φύγει, έχουμε σχέδιο, το σχέδιο το βάλαμε σε εφαρμογή, αναμένουμε τώρα να δούμε τί θα γίνει σήμερα και μόλις έχουμε την άδεια, φεύγω εγώ με ένα από τα C-130, έρχεται και το δεύτερο, για να πάρουμε αυτούς που επιθυμούν να γυρίσουν.  Επίσης πρέπει να σας πω ότι μάθαμε, μέσω τηλεοράσεως φυσικά, ότι υπάρχουν και ορισμένα άτομα αυτήν τη στιγμή στο αεροδρόμιο του Καΐρου και το πρώτο πράγμα το οποίο θα κάνουμε είναι να δούμε με ποιον τρόπο, με τη βοήθεια ίσως άλλων αεροπορικών εταιρειών, μπορούμε να τους μεταφέρουμε και αυτούς στην Ελλάδα.  Προσπαθούμε, σε μία δύσκολη κατάσταση, να κάνουμε ό,τι είναι το δυνατόν καλύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η διπλωματική μας αντιπροσωπεία, κύριε Δόλλη, έχει επαφή με κομμάτια της κυβερνήσεως ή με στελέχη της κυβερνήσεως ή και αυτά είναι απόντα;

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Η διπλωματική μας αντιπροσωπεία προσπαθεί να έχει επαφή με κομμάτια της κυβέρνησης, αλλά όπως καταλαβαίνετε στη ρευστότητα, οι τελευταίες τρεις μέρες ήταν λίγο δύσκολες, θα δούμε τί γίνεται σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ποια είναι η εκτίμηση της Κυβερνήσεως της Ελληνικής, κύριε Δόλλη, για την εξέλιξη των πραγμάτων;

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Όταν υπάρχουν ρευστές καταστάσεις, είσαι πολύ προσεκτικός στις εκτιμήσεις.  Παρακολουθούμε, αναμένουμε, αναλύουμε, και το πρώτο βασικό μέλημα για μας είναι η προστασία των πολιτών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εκτιμάτε παρέμβαση περαιτέρω ή πιο δραστική μάλλον, παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύριε Δόλλη;

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Δεν εκτιμούμε τίποτα αυτά τη στιγμή χωρίς να δούμε τις εξελίξεις σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ, κύριε Δόλλη, καλημέρα σας.

κ. Δ. ΔΟΛΛΗΣ:  Καλή σας μέρα, γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ.  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κύριος Δημήτρης Δόλλης.  Με πολλή προσοχή όλα διατυπωμένα.