Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες arrow Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, Ι. Αμανατίδη, στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (19.04.2017)

Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, Ι. Αμανατίδη, στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (19.04.2017)

Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάμε να μιλήσουμε για ένα άλλο ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που φέρει τον τίτλο Διπλωματία του Πολιτισμού. Έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που διοργανώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα στο Ζάππειο με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών του Νίκου Κοτζιά.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 10 κράτη που εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς. Ποια κράτη είναι αυτά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η Κίνα, η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού και φυσικά η Ελλάδα και εδώ βέβαια λείπει η Συρία. Για να θυμηθούμε την Παλμύρα, να θυμηθούμε διάφορα.

Πάμε να κουβεντιάσουμε ευθύς αμέσως με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γιάννη Αμανατίδη για να μας πει.

Καλό σας μεσημέρι και χρόνια πολλά κ. Αμανατίδη κατ’ αρχήν.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι. Χρόνια πολλά. Συλλυπητήρια στους οικείους του τραγικού ατυχήματος το οποίο έγινε.

Θα ήθελα να πω έχετε δίκιο απόλυτο. Είναι όντως έτσι. Είναι και τα κράτη αυτά, αλλά και η ατζέντα του Φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών είναι σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Θα ξεκινήσει στο Ζάππειο τη Δευτέρα. Μια ημέρα πιο μπροστά βεβαίως θα γίνει το Ακαδημαϊκό Συμπόσιο στο πλαίσιο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, όπου θα είναι ακαδημαϊκοί από τις χώρες αυτές. Και οι εργασίες στο επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ξεκινούν την Δευτέρα. Θα κρατήσουν μια ημέρα. Στο τέλος θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου και θα έχουν την ευκαιρία οι Υπουργοί να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αξιοποίηση του πολιτισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτό το Φόρουμ;

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Είναι εδώ και αρκετό διάστημα, θα έλεγα κανά δυο χρόνια, η ιδέα και πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά, του Υπουργού, η οποία προωθήθηκε, δουλεύτηκε όλο αυτό το διάστημα και ήρθε η ώρα της υλοποίησής της.

Είναι μια ιδέα και πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό και ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι καινοτόμα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Είναι στο πλαίσιο συνολικά. Είναι ένας κρίκος ακόμα σε μια πολιτική, η οποία βλέπετε εκτυλίσσεται όλο αυτό το διάστημα και το οποίο έχει τις ιδιότητες της πολυδιάστατης, της ενεργητικής και σε όλα τα επίπεδα, τα πεδία διερεύνησης των συνεργασιών, έτσι ώστε να υπάρχουν οι καλές σχέσεις, να υπάρχει η φιλία, να υπάρχει η σταθερότητα, η ευημερία, η διεθνής συνεργασία. Σε όλα αυτά υπάρχει ένας κρίκος ακόμα. Είναι αυτό το οποίο βλέπετε με την υπουργική διάσκεψη.

Γιατί μην ξεχνάτε πριν από δυο χρόνια υπήρξε η διάσκεψη για το θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή που έγινε στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θυμόμαστε και το προβάλαμε εδώ από το ΚΟΚΚΙΝΟ.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Πρόσφατα έγινε η Διάσκεψη της Ρόδου και θα ξαναγίνει το Μάιο. Υπάρχει η τετραμερής διασυνοριακή συνεργασία που έγινε στη Θεσσαλονίκη με τα βαλκανικά κράτη και βέβαια και οι τριμερείς συνεργασίες με τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Άρα όλα αυτά προωθούν φιλικές σχέσεις, διεθνή συνεργασία, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μπορεί λοιπόν η τέχνη, κατ΄αρχήν, γιατί ο πολιτισμός είναι τέχνη, να στήσει γέφυρες ειρήνης και επικοινωνίας, γιατί στις χώρες αυτές υπάρχουν μέτωπα ανοιχτά.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Βεβαίως και εδώ οι πολιτισμοί μπορούν να παίξουν το ρόλο της γέφυρας. Είναι μια γέφυρα που από τα αρχαία χρόνια, βεβαίως μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σήμερα έτσι ώστε να λήξουν όλα αυτά τα οποία ταλαιπωρούν τον κόσμο. Γι’ αυτό μίλησα και για τη συνεργασία.

Γι’ αυτό ακριβώς ειδικά το Ακαδημαϊκό Συμπόσιο την Κυριακή που θα ξεκινήσει, θα έχει ως θέμα τη διαχρονική σημασία και απήχηση των αρχαίων πολιτισμών και πώς επηρεάζουν και ποια σχέση έχουν με τη σύγχρονη εποχή.

Και τη δεύτερη μέρα πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο; Θα γίνει διερεύνηση στον τρόπο και θα υπάρξει μια κάποια διακήρυξη η οποία θα δείξει πώς θα συνεχίσει από εδώ και πέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί και το μετά είναι πάρα πολύ σημαντικό με την έννοια το πώς μπορούν να συνεχιστούν όλες αυτές οι δράσεις, αν θέλετε και με τις ανταλλαγές μέσα από εκθέματα που υπάρχουν σε μουσεία, από ανταλλαγές μεταξύ επιστημόνων των διαφόρων χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εκθέσεις που μπορούν να διοργανωθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εκθέσεις που μπορούν να διοργανωθούν, προκειμένου λοιπόν αυτό το πράγμα, οι γέφυρες, να εξακολουθούν και να υπάρχουν. Να μην στηθούν μόνο ad hoc και να χαθούν εκ των υστέρων, γιατί από ότι βλέπουμε για παράδειγμα η Αίγυπτος προσφάτως είδαμε αυτά που γίνανε στις εκκλησίες των Κοπτών. Δηλαδή τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Μια χώρα που είναι η λεκάνη της Μεσογείου. Το Ιράκ που έχει πληγεί τόσο από ένα πόλεμο που συνεχίζεται επί σειρά ετών.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Έχετε δίκιο. Και μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα 10 κράτη, αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και βέβαια είναι ακριβώς έτσι όπως το είπατε, στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις ηπείρους συγκεκριμένα.

Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και στη συνέχεια η διακήρυξη, αλλά και η συνέχεια που γίνεται. Είναι σε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας. Το κάλεσμα γίνεται σε συνεργασία με τον Γουάνγκ Γι, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας και βέβαια έχει και τη σημασία του ότι το έτος το οποίο διανύουμε είναι έτος Ελλάδας και Κίνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε με ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα του Φόρουμ αυτού. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Αμανατίδη.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κυριακή ξεκινάμε. Δευτέρα η κύρια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών. Βέβαια θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και θα πάμε και στο διαχρονικό σύμβουλο του Πολιτισμού μας, που είναι η Ακρόπολη. Και από εκεί και μετά θα δούμε ποια συνέχεια και τι κατάληξη θα έχει η συνεδρίαση αυτή με μια συνέντευξη Τύπου η οποία θα δοθεί τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Καλό σας απόγευμα.

Ι. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Να σας ευχαριστήσω και εγώ. Καλό απόγευμα.