Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Ανακοίνωση για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Ανακοίνωση για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Δευτέρα, 15 Νοέμβριος 2010

Η σημερινή μαύρη επέτειος από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κύπρου έχει μόνο μία και μοναδική σημασία για την παγκόσμια κοινότητα: θυμίζει ότι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ εξακολουθεί να τελεί υπό στρατιωτική κατοχή, θυμίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια κατάσταση απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική.

Παρά τις αντιξοότητες, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας  καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για ένα επανενωμένο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, στο οποίο ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά της συνύπαρξης και συμβίωσης, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ελευθερίας και ευημερίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας ετοιμάζεται να μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ για να συναντηθεί με τον κ. Έρογλου, υπενθυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα πρέπει να οδηγήσουν, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, σε μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα - σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Σε μια λύση τόσο κυπριακή, όσο και ευρωπαϊκή. Διότι, σε τελική ανάλυση, ο αποτελεσματικότερος εγγυητής για την ασφάλεια του Κυπριακού λαού είναι η πλήρης εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών επί ολόκληρου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.