Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Άρθρο του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής (28.03.2021)

Άρθρο του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής (28.03.2021)

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021

Ενισχύεται η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας

Με την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών, η Κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα όμως, και με ταχείς ρυθμούς υλοποιεί σημαντικές δέσμες οικονομικών  παρεμβάσεων με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που επλήγησαν οικονομικά από την αναγκαία εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει μεθοδικά το νομοθετικό της έργο προχωρώντας σε σημαντικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν περισσότερο την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από από τη χώρα μας σε σύγκριση με πάρα πολλές άλλες χώρες,  δημιούργησε  τόσο σε υφιστάμενους όσο και δυνητικούς επενδυτές υψηλό αίσθημα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα.

Ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας διαδραματίζει και η  Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece),  η οποία  ως  βασικό εργαλείο άσκησης οικονομικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ, αλλά και ως αναπόσπαστο μέρος του δικτύου του, συνεργάζεται αποτελεσματικά με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)και τις ελληνικές  Πρεσβείες στο εξωτερικό για την προώθηση των οικονομικών στόχων της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, το 2020 η Enterprise Greece κατήρτισε 70 νέες επενδυτικές προτάσεις για ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές, υποστήριξε 47 επενδυτικά σχέδια που αναμένεται να δημιουργήσουν τουλάχιστον 6,000 νέες θέσεις εργασίας και συνέδραμε σε εμβληματικές συμφωνίες όπως η Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας με την Next.e.GO Mobile SE και το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Volkswagen για την υλοποίηση του Smart and Sustainable Island.  Επίσης, η Enterprise Greece αξιολόγησε 14 νέα έργα στρατηγικών επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ  που θα δημιουργήσουν 2,057 νέες θέσεις εργασίας, ένα αποτέλεσμα που υπερβαίνει το άθροισμα των στρατηγικών επενδύσεων των ετών 2015-2019.

Επιπλέον, τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης ενίσχυσαν τις εγχώριες υφιστάμενες επιχειρήσεις και απέδειξαν ότι η χώρα διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά στη διατήρηση ενός ευνοϊκού και φιλικού περιβάλλοντος  για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Οι ελληνικές εξαγωγές, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, παρουσίασαν μικρή αύξηση. Η σταθερότητα αυτή, εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ θετική δεδομένου του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς και των περιορισμών/δυσχερειών στις μετακινήσεις και μεταφορές. Επιπροσθέτως αποδεικνύεται  ξεκάθαρα, ότι  η χώρα μας έχει χτίσει  μια δυνατή βάση στο πεδίο των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτή την πραγματικά αξιοσημείωτη προσπάθεια, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, είχαν σύμμαχό τους και την Enterprise Greece, η οποία αντέδρασε αμέσως, παρά τις ακυρώσεις εκθέσεων και των αναβολών άλλων δράσεων.  Συγκεκριμένα,  η Εταιρεία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δράσεων και των εργαλείων της, αντικατέστησε τις παραδοσιακές της δραστηριότητες από ψηφιακές εκθέσεις και διαδικτυακές εκδηλώσεις, στήριξε την  εκπαίδευση των επιχειρήσεων με νέα, ψηφιακά εργαλεία, ενώ δρομολόγησε συνεργασίες με κορυφαίες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διεθνούς εμπορίου, όπως την eBay.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί ότι τo  2020 η  Enterprise Greece προχώρησε και σε βαθιές οργανωτικές τομές προκειμένου να ανταποκριθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια της χώρας μας για προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, καθώς και στις ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων όπως αυτές θα διαμορφωθούν στην μετά COVID-19  εποχή.