Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Δηλώσεις Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για θέματα Διασποράς, που συγκαλεί η Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ (Βουκουρέστι, 18.03.2019)

Δηλώσεις Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για θέματα Διασποράς, που συγκαλεί η Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ (Βουκουρέστι, 18.03.2019)

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

«Είναι πολύ σημαντικό που η Ρουμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, Υπουργική Διάσκεψη για θέματα Διασποράς.

Εξάλλου, η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει δυνατές και αξιοσέβαστες Ομογενειακές Κοινότητες σε πολλά από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και βεβαίως η Ρουμανία, χωρίς να ξεχνώ τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Ειδικά εδώ στη Ρουμανία, έχουμε τον Ελληνισμό που ιστορικά ξεκινά από την περίοδο των Φαναριωτών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και με το πέρασμα των χρόνων, σήμερα, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, διαπρέπει με Ελληνικές επιχειρήσεις που ξεπερνούν τις 7.000, συνεισφέροντας επενδυτικά στη Ρουμανία, αλλά και με ανταποδοτικότητα σε ό,τι αφορά τη Μητέρα-Ελλάδα. Η οικονομία αυτών των επιχειρήσεων προσφέρει και στην Ελληνική».

Τις ανωτέρω δηλώσεις έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση για θέματα Διασποράς που συγκάλεσε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ρουμανικής Προεδρίας, η Υπουργός, αρμόδια για τη Ρουμανική Ομογένεια, Natalia-Elena Intotero.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου, ο κ. Κουίκ είχε διμερή συνάντηση με τον Ομόλογό του, Προεδρικό Επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτη Φωτίου, και στη συνέχεια οι δύο τους είχαν μία ανεπίσημη τριμερή συνάντηση με την κα Intotero, προκειμένου να διερευνηθούν τα θέματα όπου υφίστανται δυνατότητες συνεργασίας των Ομογενειών των τριών χωρών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στοχεύοντας σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την έχτισαν και την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της.