Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Διήμερη επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στο Λίβανο (4-6/4/2017)

Διήμερη επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στο Λίβανο (4-6/4/2017)

Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017

Διήμερη επίσκεψη στον Λίβανο πραγματοποίησε στις 4-6 Απριλίου 2017 ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποίησε σειρά επαφών με πολιτικούς, εκκλησιαστικούς και θεσμικούς παράγοντες της χώρας.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου, κ. Charbel Wehbe, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την προσφυγική κρίση, με έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος ως χώρα πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούλησή του η επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, σε συνέχεια εκείνης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά τον παρελθόντα Νοέμβριο, να συμβάλει αποφασιστικά στη σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων και στην περαιτέρω προώθηση της τριμερούς συνεργασίας, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο κ. Αμανατίδης επισκέφτηκε τους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού, όπου διερεύνησε με το Προεδρείο της Κοινότητας τρόπους υποβοήθησης και διευκόλυνσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα τοπικά Τμήματα εκμάθησής της.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υφυπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του όρους Μπάλαμαντ, όπου συναντήθηκε με την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. κ. Ιωάννη και την αδελφότητα της Μονής.

Με τον Μακαριώτατο είχαν μακρά συζήτηση σχετικά με ζητήματα της ελληνικής Ορθόδοξης αντιοχειανής Εκκλησίας σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις δυνατότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρθηκε στον αδιάσπαστο δεσμό μεταξύ του Πατριαρχείου της Ανατολής και την Ελλάδα, τη ρωμαίικη συνείδηση των αραβόφωνων Ελλήνων Ορθοδόξων, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών με την Ελλάδα.

Από πλευράς του ο κ. Αμανατίδης διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη για το συνεχές και εντατικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και του ανέφερε πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν στην κατεύθυνση αυτή.

Ακολούθως, ο Ηγούμενος της Μονής ξενάγησε τον Υφυπουργό και τη συνοδεία του στους χώρους του μοναστηριού. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τους κοσμήτορες του Πανεπιστημίου του Μπάλαμαντ, με τους οποίους εξέτασαν τη δυνατότητα προώθησης των συνεργασιών με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης, επισκέφθηκε την Μπελεμέντειο Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, όπου συνομίλησε με τον κοσμήτορα π. Πορφύριο, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές, οι οποίοι στο τέλος της συνάντησης έψαλαν ύμνους στην ελληνική γλώσσα.

Κατά την παραμονή του στο Λίβανο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βηρυτού κ.κ. Ηλία στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως στην παλαιά πόλη της Βηρυτού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση των Χριστιανών της Βηρυτού και τις προοπτικές της Ελληνορθόδοξης τοπικής Εκκλησίας.