Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας" (ΥΠΕΞ,27-29 Νοεμβρίου 2017)

Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας" (ΥΠΕΞ,27-29 Νοεμβρίου 2017)

Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2017

Από 27 έως 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών το Διεθνές Συνέδριο "Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας".

Η Μονή Σινά, σε συνεργασία με το ίδρυμα Early Manuscripts Electronic Library, επιστήμονες διεθνούς κύρους και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Όρους Σινά, υλοποίησε το πενταετές πρόγραμμα (2011-2016) φασματικής φωτογράφισης των παλίμψηστων. Στόχος του προγράμματος είναι να επιτευχθεί η καλύτερη ανάγνωση αυτών των κειμένων, τα οποία κρύβουν συχνά άγνωστα κείμενα της ύστερης αρχαιότητας και του πρώιμου βυζαντινού κόσμου, καθώς και πολύτιμα στοιχεία για τη φιλολογία της ελληνικής, αλλά και των λοιπών γλωσσών της περιοχής. Παράλληλα, αποτελούν πολύτιμους μάρτυρες για την ιστορία των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το σύνολο των ευρημάτων του προγράμματος.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ενώ στις 23 Νοεμβρίου θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών (Β. Σοφίας 1).