Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Διμερείς επαφές ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη με ομολόγους του από τη Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία, Αλβανία, στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ των χωρών του ΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη

Διμερείς επαφές ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη με ομολόγους του από τη Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία, Αλβανία, στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ των χωρών του ΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 28 Νοέμβριος 2010

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπύρος Κουβέλης είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία, Αλβανία, στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ των χωρών του ΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. ΥΦΥΠΕΞ, συναντήθηκε με το Ρώσο ΥΦΥΠΕΞ, κ. Andrei Denisov, κατά την οποία οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων. Μάλιστα τονίσθηκε η ιδιαίτερα επιτυχημένη επίσκεψη του κ. Κουβέλη στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνιο και η ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική διοργάνωσης ημερίδας στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014 κυρίως σε ό,τι αφορά στην παροχή τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς στις ρωσικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη διοργάνωση των Αγώνων του Σότσι. Επίσης, τέθηκε εκ νέου το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μόσχας-Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Το εξαιρετικό κλίμα των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων υπογραμμίσθηκε στη συνάντηση του κ. ΥΦΥΠΕΞ με το Βούγαρο ομόλογό του, κ. Dimiter Tzanchev. Κοινή διαπίστωση αποτελεί η ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων στους τομείς των προϊόντων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, οι δύο ΥΦΥΠΕΞ, τόνισαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με τους αγωγούς ITGI-BGI. Τέλος, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Η ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας ήταν το βασικό σημείο των συνομιλιών του κ. ΥΦΥΠΕΞ με τον Αζέρο ΥΦΥΠΕΞ, κ. Mahmud Guliyev, με ειδική μνεία στον αγωγό ITGI. Παράλληλα, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν και στους τομείς των κατασκευών, δομικών υλικών, νέων τεχνολογιών, ναυτιλίας και φαρμακευτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η επικείμενη επίσκεψη του κ. ΥΦΥΠΕΞ στο Μπακού για τη σύνοδο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής και η παράλληλη προετοιμασία για την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια στη χώρα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Στην άμεση ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος-Αρμενίας στάθηκαν οι κκ. Κουβέλης και Sergey Manassarian κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ο Αρμένιος ΥΦΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία του ΟΣΕΠ για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και χαρακτήρισε τον Οργανισμό αυτό γέφυρα με την ΕΕ. Παράλληλα, διερευνήθηκε η προοπτική σύγκλησης ΜΔΕ και υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού.

Σε αντίστοιχο πνεύμα διεξήχθη η συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπύρου Κουβέλη με το Γεωργιανό ΥΦΥΠΕΞ κ. David Jalagania, όπου τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των διμερών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Μάλιστα ο Γεωργιανός ΥΦΥΠΕΞ απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ να επισκεφθεί τη Γεωργία.

Τέλος, το πολύ καλό επίπεδο στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας-Ελλάδας, υπογραμμίσθηκε στη συνάντηση του κ. Κουβέλη με την Αλβανή ομόλογό του, κα Edith Harxhi. Η Αλβανή ΥΦΥΠΕΞ, τόνισε στον κ. ΥΦΥΠΕΞ την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων, απευθύνοντας πρόσκληση προς τον κ. Κουβέλη να επισκεφθεί τα Τίρανα. Οι τομείς βασικού ενδιαφέροντος  ήταν οι υποδομές, η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός και οι πράσινες τεχνολογίες.