Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Επίσκεψη ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου στο Βερολίνο (11.01.2017)

Επίσκεψη ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου στο Βερολίνο (11.01.2017)

Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μετέβη, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, ύστερα από πρόσκληση του Γερμανού Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μ. Roth για διμερείς διαβουλεύσεις. Παράλληλα, είχε συναντήσεις με τον ομοσπονδιακό Βουλευτή και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος Die Linke, κ. T. Nord, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων στον κλάδο των υπηρεσιών (Ver.di), κ. F. Bsirske. Στο πέρας της επίσκεψής του, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη για το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και συναντήθηκε με τους Έλληνες ανταποκριτές Τύπου στο Βερολίνο.

Κατά τη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με το Γερμανό ΥΦΥΠΕΞ, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, περί των οποίων υπήρξε σημαντική σύγκλιση απόψεων και εκτιμήσεων. Αμφότεροι οι κκ. Κατρούγκαλος και Roth επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους.

Περαιτέρω, στους Γερμανούς συνομιλητές του ο κ. ΑΝΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη για την προώθηση ενός προοδευτικού θεματολογίου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για τις θεμελιώδεις αξίες, τα ιδανικά και το όραμα της ΕΕ και να αναχαιτισθούν οι ακραίες εθνικιστικές και δημαγωγικές τάσεις που εμφανίζονται στην Ευρώπη. Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε, επίσης, ότι θα πρέπει να παρουσιασθεί νέα πολιτική εναλλακτική στις δυνάμεις που επιμένουν σε ατελέσφορες πολιτικές λιτότητας χωρίς κοινωνικό πρόσημο που δεν δίδουν απαντήσεις στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών. Τις ανωτέρω απόψεις συμμερίσθηκαν, εν πολλοίς, τόσο ο Γερμανός ΥΦΥΠΕΞ όσο και οι κκ. Nord και Bsirske.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς για εντατικοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα.