Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, στην Κωνσταντινούπολη (10.09.2019)

Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, στην Κωνσταντινούπολη (10.09.2019)

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, στην Κωνσταντινούπολη (10.09.2019)Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Α. Διαματάρης επισκέφθηκε, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, την Κωνσταντινούπολη.

O κ. Διαματάρης επισκέφθηκε αρχικά την Αγία Σοφία και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους της και συνομίλησε με τον Διευθυντή, Δημήτρη Ζώτο, και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Εν συνεχεία, ο κ. Διαματάρης επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου έγινε δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στους παλαιούς δεσμούς και την «παλαιά φιλία, ειλικρινή και γνησία», που τον συνδέει με τον κ. Υφυπουργό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και με την καινούργια αρμοδιότητά του θα είναι πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Έχετε στην αρμοδιότητά σας και στην ευθύνη σας τον Απόδημο Ελληνισμό. Βεβαίως εμείς εδώ στην Κωνσταντινούπολη δεν είμεθα απόδημοι, είμεθα ένδημοι από αιώνων, αλλά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων σας για τους υπόλοιπους χώρους στην οικουμένη, όπου ζουν οι ομογενείς, σας ευχόμεθα δύναμη, να τους εμπνέετε, να τους στηρίζετε καθώς ζουν σε αλλότρια περιβάλλοντα, να τους ενισχύετε να κρατούν τις παραδόσεις του Γένους μας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Και επειδή εσείς είσθε τόσο κοντά στην Εκκλησία είμαι βέβαιος ότι θα το επιτύχετε αυτό, δηλαδή να τους εμπνεύσετε, να τους κρατήσετε εδραίους και σταθερούς στις παραδόσεις των πατέρων μας. Στην Αμερική, αλλά, ως γνωστόν, και στην Αυστραλία και στη Μεγάλη Βρετανία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε και απέστειλε νέους και αξίους Ποιμενάρχας. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργασθούν μαζί σας και εσείς μαζί τους για το καλό του απανταχού Ελληνισμού», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης .

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Οικουμενικό Πατριάρχη και το Πατριαρχείο, καθώς και το αμείωτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τον μακραίωνο θεσμό της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Διαματάρης δήλωσε: «Είχα την χαρά και την ευλογία να συναντηθώ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ως αρμόδιος για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, που περιλαμβάνει φυσικά και τις Εκκλησίες. Με τον Παναγιώτατο γνωριζόμαστε από παλιά. Πριν ακόμα εκλεγεί Πατριάρχης. Και όπως γενικά αναγνωρίζεται, στα χρόνια που πέρασαν αναδείχθηκε σε έναν διεθνούς φήμης και εμβέλειας θρησκευτικό ηγέτη, ως η κορυφή της Ορθοδοξίας. Στη συνάντησή μας με τον Παναγιώτατο καλύψαμε πολλά θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ελλάδα. Μιλήσαμε για τις προκλήσεις αλλά και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Επίσης, μετέφερα στον Παναγιώτατο το μήνυμα της πλήρους υποστήριξης του Πρωθυπουργού τόσο στο Οικουμενικό πατριαρχείο όσο και στον ίδιο προσωπικά».

Αναφερόμενος δε στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο Υφυπουργός, δήλωσε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος που θα μπορούσε να εκλεγεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικούς και τους Ιεράρχες που επελέγησαν να διαποιμάνουν τις επίσης σημαντικές Επαρχίες της Μ. Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Τέλος, ο κ. Διαματάρης επισκέφθηκε τα ομογενειακά σχολεία Ζάππειο και Ζωγράφειο, καθώς και το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος και είχε συναντήσεις με τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και εκπροσώπους του ομογενειακού τύπου.