Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, στην ελληνική κοινότητα του Welkom, Νότιας Αφρικής (05.05.2019)

Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, στην ελληνική κοινότητα του Welkom, Νότιας Αφρικής (05.05.2019)

Κυριακή, 05 Μαΐου 2019

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νότια Αφρική, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα του Welkom. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της κοινότητας, παρουσία του Γενικού Προξένου στο Γιοχάνεσμπουργκ, Γιάννη Χατζαντωνάκη, και του Προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Φιλίππου, με βασικά θέματα τη δημιουργία τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) με αποσπασμένο δάσκαλο και την τακτοποίηση του θέματος ενός ιερέα σε μονιμότερη βάση. Επίσης, ο κ. Κουίκ συμμετείχε στην κυριακάτικη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Welkom.

Ήταν το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε Έλληνας Υπουργός στο Welkom, και ο κ. Υφυπουργός τόνισε: «Επισκέφθηκα άλλο ένα κομμάτι των παντελώς ξεχασμένων Ελλήνων της ομογένειάς μας, Έλληνες και Κύπριοι που ήρθαν εδώ από τα τέλη του προπερασμένου αιώνα. Ένας ελληνισμός που εισπράττει το σεβασμό των Νοτιοαφρικάνων, αλλά είναι προφανές ότι εισπράττουν την απαξίωση ορισμένων στην Ελλάδα που χλευάζουν τα ταξίδια μου στην Υποσαχαρική Αφρική. Και όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά στο Welkom, η φτηνή κριτική σε ένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης επειδή θέλει να κάνει το αυτονόητο από τα καθήκοντά του, να είναι κοντά στον ελληνισμό σε όλον τον κόσμο, είναι βαθύτατη προσβολή για τους ίδιους Έλληνες της Διασποράς και πόσο μάλλον των ξεχασμένων της Υποσαχαρικής Αφρικής».

Τέλος, ο ΥΦΥΠΕΞ είχε στο Γιοχάνεσμπουργκ συνεργασία με τον Πρέσβη της Ελλαδας κ.Ρουσσο Κούνδουρο και συνομίλησε τηλεφωνικά με την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής κα Lindiwe Sisulu , με την οποία διατηρούν μία καλή φιλική σχέση. Την ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που δείχνει για την Ελλάδα, ενδιαφέρον και αγάπη που ξεκινά από τότε που ο φυλακισμένος πατέρας της μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα είχαν δικηγόρο τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα που οι Νοτιοαφρικάνοι έχουν συνδέσει με τους αγώνες κατά του Apartheid. Σημειώνεται ότι αυτή η εκτίμηση της κας Sisulu για την Ελλάδα, μεταφράζεται και στην επιλογή που έκανε να τοποθετήσει πρέσβη της Νότιας Αφρικής στην Αθήνα, την αδελφή της κα Beryl Sisulu.