Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στη Μοζαμβίκη (Μαπούτο, 03.05.2019)

Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στη Μοζαμβίκη (Μαπούτο, 03.05.2019)

Σάββατο, 04 Μαΐου 2019

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του στη Μοζαμβίκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρνς Κουίκ, δήλωσε τα εξής στα ΜΜε της χώρας:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορη στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, για μια συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια στην κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, που έχει υποστεί ανυπολόγιστες βιβλικές καταστροφές, από τους δύο κυκλώνες που την έπληξαν σε διάστημα 45 ημερών, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς, πάνω από 2 εκατομμύρια άστεγους και σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά χωρίς σχολικές αίθουσες. Δεν συμπεριλαμβάνω τις απώλειες στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Και μέσα σε όλα, η βορειότερη περιοχή της Μοζαμβίκης, κηρύχτηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από την επιδημία της χολέραςπου ξέσπασε.

Σήμερα, εδώ στο Μαπούτο, παρέδωσα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επιστολή του ΥΠΕΞ κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, η οποία αναφέρεται στην ανθρωπιστική μας βοήθεια. Την επιστολή παρέδωσα στην ΥΠΕΞ κα Μανουέλα Λούκα Σάντος και στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αλμπάνο Μασίε.

Παρών ήταν και ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μαπούτο κ. Γεράσιμος Μαρκέτος, ο οποίος μαζί με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, υπήρξε συνεννόηση ώστε το Υπουργείο Άμυνας να συγκεντρώσει έναν αριθμό φαρμάκων, ώστε με τη φροντίδα του ΥΠΕΞ ως προς την αποστολή τους, να συμπεριληφθούν στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Μοζαμβίκη.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών κα Σάντος ευχαρίστησε θερμά τον ΥΦΥΠΕΞ τονίζοντας ότι: « Εκτιμούμε αφάνταστα το γεγονός ότι ήρθε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πατρίδα μας, Για εμάς δεν έχει σημασία το ύψος ή ο όγκος της ανθρωπιστική βοήθειας. Σημασία έχει ότι η χώρα του Σωκράτη και του Αριστοτέλη βρίσκεται εδώ, για να συμπαρασταθεί στον πόνο και στο δράμα που ζούμε, και βεβαίως αυτό όχι μόνο δεν μας αφήνει αδιάφορους, αλλά απεναντίας θα το μνημονεύουμε πάντα. Εξάλλου την ανθρωπιά τους την έδειξαν από την πρώτη στιγμή και τα μέλη της εδώ ελληνικής κοινότητας, όπως και ο φίλος Γεράσιμος, Επίτιμος Γενικός Πρόξενος αυτής της αδελφικής μας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός επισκέφτηκε τους Αντιπροσώπους του ΟΗΕ και της ΕΕ στο Μοζαμβίκη κ.κ. Μάρκο Κόρσι και Αντονιο Σάντσες, από τους οποίους είχε μια πλήρη ενημέρωση για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές. Όπως έγινε γνωστό, στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Μαπούτο Υπουργική Σύνοδος για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Μοζαμβίκης, με τη συμμετοχή και Υπουργών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, ο κ. Κουίκ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντείβιντ Μάλπας, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα με σκοπό την παροχή οικονομικής βοήθειας.