Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στην Πορτογαλία (Λισαβόνα, 03.04.2019)

Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στην Πορτογαλία (Λισαβόνα, 03.04.2019)

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, και ο Πορτογάλος ομόλογός του, Jose Luis Carneiro, συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας σε θέματα Διασποράς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στη Λισαβόνα.

Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα της συζήτησης των δύο Υφυπουργών Εξωτερικών ήταν οι προκλήσεις που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν για την αναγκαιότητα διατήρησης μεταξύ των απανταχού ομογενών τους, της μητρικής τους γλώσσας.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η ευαισθητοποίηση και συνεργασία των ομογενειακών φορέων τους σε μείζονα θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ως προς το μεταναστευτικό, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία των δύο χωρών μέσω και των κοινοτήτων τους στην οικονομική ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι δύο Υφυπουργοί είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Κύπριο Προεδρικό Επίτροπο, Φώτη Φωτίου, ο οποίος συμφώνησε με την συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα Διασποράς, προαναγγέλοντας και την δική του άμεση συνάντηση με τον κ. Cameiro, είτε στην Λισαβόνα είτε στην Λευκωσία, μετά την οποία η συνεργασία θα διευρυνθεί σε τριμερή βάση με υπογραφή σχετικού μνημονίου τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Για τις πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές δράσεις της Ελλάδας στην αφρικανική ήπειρο και κυρίως στην Υποσαχαρική ζώνη (μέσω της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων) συζήτησε ο κ. Κουίκ και με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλία, Teresa Ribeiro, αρμόδια για θέματα Αφρικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της χώρας της. «Είναι σημαντικό ότι έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο σε Ευρωπαίους εταίρους μας όπως η Πορτογαλία, οι πρωτοβουλίες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την αφρικανική ήπειρο και κυρίως στις Υποσαχαρικές εκείνες χώρες όπου έχουμε έναν δυναμικό ελληνικό ομογενειακό πληθυσμό. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, η οποία έχει εκτεταμένες ομογενειακές κοινότητες στην Αφρική, η παρουσία των οποίων καταγράφεται εκεί από τον προπερασμένο αιώνα. Συζήτηση έγινε και για τη δυνατότητα συνεργασίας των ελληνικών και πορτογαλικών κοινοτήτων και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η Πορτογαλία έχει ισχυρές ρίζες από την εποχή των θαλασσοπόρων εξερευνητών της. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κάνει τέτοια ανοίγματα με τη βοήθεια χρήσιμων εταίρων της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Με την κυρία Ribeiro συζητήσαμε και θέματα που αφορούν στο Brexit, δεδομένου ότι και οι Πορτογάλοι έχουν μια πολύ σημαντική ομογενειακή κοινότητα 300.000 πολιτών της στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Τέλος, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, όπου είχε συνάντηση με τους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Πορτογαλίας. Συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας - Πορτογαλίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο ότι και οι δύο κυβερνήσεις διακατέχονται από τις ίδιες αρχές και αξίες που πρέπει να διέπουν την Ευρώπη των Εθνών, της Αλληλεγγύης και της Ισονομίας.