Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Χαιρετισμός ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου και ομιλία ΓΓ ΔΟΣ & ΑΣ, Γ. Μπράχου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και την εξωστρέφεια της οικονομίας (ΥΠΕΞ, 16.05.2018)

Χαιρετισμός ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου και ομιλία ΓΓ ΔΟΣ & ΑΣ, Γ. Μπράχου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και την εξωστρέφεια της οικονομίας (ΥΠΕΞ, 16.05.2018)

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

«Η συγκυρία είναι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ευνοϊκή, όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και γιατί κατευθυνόμαστε τον Αύγουστο σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις δράσεις Οικονομικής διπλωματίας 2017-2018. «Οι εξελίξεις αυτές όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν τη δυνατότητα προσδιορισμού των εργαλείων οικονομικής πολιτικής», πρόσθεσε, «αλλά θα μας ξαναδώσουν ένα μεγάλο κομμάτι της χαμένης δημοκρατικής κυριαρχίας μας και θα συνδυαστούν με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε επίσης ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας λειτούργησε ως αντίδοτο στην κρίση και σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 παρουσίασαν αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2016. Με την έξοδο από τα μνημόνια απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, είπε χαρακτηριστικά, που θα βασίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρα μας, όπως η γεωγραφική θέση, η βιοποικιλότητα των αγροτικών προϊόντων, το πολύ καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα, στη στροφή στην καινοτομία και τη γνώση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους συναρμοδίους φορείς αλλά και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα για την βελτίωση της παρουσίας μας σε παραδοσιακές αγορές (ΕΕ και Αραβικές χώρες, την Κίνα και τις ανερχόμενες χώρες της Ασίας) και ταυτόχρονα για το άνοιγμα σε νέες αγορές (χώρες Βορείου και Δυτικής Αφρικής καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής).

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ιωάννης Μπράχος, τόνισε στην ομιλία του ότι η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού φορέα μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για αύξηση των εξαγωγών και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων, όπως με αυτά της Οικονομίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ταυτόχρονα», επεσήμανε ο κ. Μπράχος, «προωθείται η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας (ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, Ένωση Επιμελητηρίων), με στόχο τη διαμόρφωση και διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας σε ξένες αγορές που θα προωθήσουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της Ελλάδας και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον».