Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στο Ψηφιακό Forum «Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας – Export Leaders Forum 2021» (02.02.2021).

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στο Ψηφιακό Forum «Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας – Export Leaders Forum 2021» (02.02.2021).

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας  του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στο Ψηφιακό Forum «Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας – Export Leaders Forum 2021» (02.02.2021).

«Aφού ευχαριστήσω και συγχαρώ τους διοργανωτές για την επιτυχημένη διοργάνωση και την εξαιρετική συμμετοχή ομιλητών από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, επιτρέψτε μου να μπω αμέσως στην ουσία. Όπως γνωρίζετε, στο Υπουργείο Εξωτερικών υλοποιούμε ένα νέο πρότυπο οικονομικής διπλωματίας, μία ενιαία “πύλη” εξωστρέφειας, παρά την δύσκολη συγκυρία που προκαλεί παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μία ενιαία δομή, υπό το Υπουργείο Εξωτερικών, για την προώθηση όλων των επί μέρους πολιτικών που εμπίπτουν στην οικονομική διπλωματία.

Ακολουθώντας το υπόδειγμα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών, μετασχηματίσαμε το ΥΠΕΞ, ώστε να προωθεί αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας. Η μεταρρύθμιση που εφαρμόζουμε, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ήδη αισθητή σε πολλά επίπεδα. Συνδέοντας τις εξωτερικές σχέσεις μας σε πολυμερές και διεθνές επίπεδο και εντάσσοντας στο ΥΠΕΞ την Enterprise Greece, τον ΟΑΕΠ και τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία, θα μπορούμε πλέον να ασκούμε μία πραγματικά πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική.

Με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση μας για περαιτέρω στήριξη των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές και την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού, η στενή συνεργασία Κυβέρνησης  – Φορέων –Επιχειρήσεων, αλλά και η στοχευμένη Οικονομική Διπλωματία, αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε τις δομές της οικονομικής διπλωματίας και ενεργοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στήριξης των εξαγωγών και προσέλκυσης των επενδύσεων.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε την σύνταξη της εθνικής στρατηγικής οικονομικής εξωστρέφειας, ενός συνεκτικού εθνικού σχεδίου που θα στηρίξει τις προσπάθειες του ελληνικού επιχειρείν στο εξωτερικό. Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα αποσταλεί άμεσα στους παραγωγικούς φορείς για τη δική τους συνεισφορά, καλύπτει την προώθηση εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων, τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς σχέσεις και συνεργασίες της πατρίδας μας σε διακρατικό επίπεδο, καθώς και τους τομείς ενέργειας, υποδομών μεταφορών και διασυνδεσιμότητας.  Το 2021 οι δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα ενισχυθούν και διευρυνθούν, τόσο σε επίπεδο προβολής, όσο και σε επίπεδο συμβουλευτικής υποστήριξης και διευκόλυνσης πρόσβασης των Ελλήνων εξαγωγέων σε νέες αγορές.  Φυσικά, περιμένουμε με ανυπομονησία την βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών για να μπορούμε να αναπτύξουμε κανονικά όλες τις δράσεις μας.

Εργαζόμαστε εντατικά για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων μικρομεσαίου μεγέθους, αφ’ ενός μέσω της παροχής πληροφόρησης και δικτύωσης για νέες αγορές και αφ’ ετέρου μέσω της προώθησης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε αυτές, αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Επιπλέον, επιδιώκεται η επίτευξη οικονομιών κλίμακας στην εξαγωγική διαδικασία είτε μέσα από τη δημιουργία διεπιχειρηματικών δικτύων (clustering), είτε μέσω των εξαγωγικών αλυσίδων παραγωγών – εμπόρων. Παράλληλα, προωθούμε τη δημιουργία Εθνικού Branding, ενώ προωθούμε και προστατεύουμε στις διεθνείς αγορές την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα των παραγομένων στη χώρα μας προϊόντων.

Λειτουργώντας πλέον στη βάση μιας νέας νοοτροπίας και ενιαίας στρατηγικής που δεν αποκλείει κανέναν από τους φορείς που εκπροσωπούν τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο Υπουργείο Εξωτερικών νιώθουμε αισιόδοξοι και σίγουροι για την εποχή που έρχεται. Η ελληνική εξαγωγική επιχειρηματικότητα, με τη γνωστή οξυδέρκεια, επινοητικότητα και αποτελεσματικότητα που τη διακρίνει, έχοντας ως συμμάχους το Υπουργείο Εξωτερικών και τα “εργαλεία” οικονομικής διπλωματίας που αυτό διαθέτει, πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχει μπροστά της εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού.

Σας ευχαριστώ»