Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Ι. Αμανατίδη, στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο «Προς μία πιο πράσινη Αττική: Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» (Αθήνα, 05-08.06.2018)

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Ι. Αμανατίδη, στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο «Προς μία πιο πράσινη Αττική: Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» (Αθήνα, 05-08.06.2018)

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018

«Παναγιώτατε, Σεβασμιώτατε εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, κύριοι Υπουργοί, Σεβασμιώτατοι, υψηλοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλωσορίσω εγκάρδια όλους τους συμμετέχοντες στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο «Προς μία πιο πράσινη Αττική: Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» και να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά του, που είναι ανάμεσά μας ηγετικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της θρησκείας , της οικολογίας και της επιστήμης.

Κυρίες και κύριοι,

Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι διακεκριμένος στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα θέματα της προστασίας του Περιβάλλοντος και της επίτευξης της παγκόσμιας ειρήνης, στο πλαίσιο της μέριμνας για ανάπτυξη συνεργασιών προς αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων της εποχής μας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι πρωτοβουλίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, έχουν ως αποτέλεσμα την προσέγγιση της θρησκείας με την επιστήμη, προσδιορίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως πνευματική ευθύνη και τονίζοντας ταυτόχρονα την στενή αλληλεξάρτηση της ανθρωπότητας και της φύσης.

Ουσιαστικά, ευλογώντας την συνεργασία των θρησκειών και των επιστημών προώθησε σε παγκόσμιο επίπεδο το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, που είναι το ζητούμενο στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών και όχι μόνο, προκλήσεων.

Η πολυετής προσωπική συμβολή του Παναγιωτάτου στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων επέφερε την επίτευξη ορισμένων σημαντικών βημάτων της ανθρωπότητας προς «την διατήρηση του πλανήτη και την προστασία του κόσμου», όπως για παράδειγμα την Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Θα ήθελα λοιπόν, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Α.Θ.Π. για τις άοκνες προσπάθειές της να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον στις επόμενες γενιές και να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο, έναν υγιέστερο πλανήτη και όπως ο ίδιος λέει, «…η συνείδηση είναι η μοναδική δύναμη που ο άνθρωπος μπορεί να αντιπαραθέσει στη μόλυνση. Θέλουμε να πείσουμε τα άτομα και τις κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας ηθικά επιχειρήματα, παρόντα και στην Αγία Γραφή, τα οποία μπορούν να συγκινήσουν.»

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον του πλανήτη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ήδη έχουμε δείγματα από τις σημαντικές επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στην υγεία, στην παραγωγή τροφίμων, στην επάρκεια νερού, στην οικονομία και στην κοινωνία καθώς και στη συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν ακόμη και σε μετακινήσεις πληθυσμών.

Επιπλέον, η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης των πόρων της γης, υπερβαίνοντας ήδη την ικανότητα αναγέννησής τους και υπονομεύοντας την βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη, εγείρει ανησυχία. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις όπως η Κλιματική Αλλαγή, η προστασία της Βιοποικιλότητας, η αντιμετώπιση της Περιβαλλοντικής Ρύπανσης και η Διαχείριση των Υδάτων, εκτός από κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις έχουν και διασυνοριακό χαρακτήρα. Επομένως, λόγω της πολυπλοκότητάς τους, η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να είναι ζήτημα μιας μόνο χώρας αλλά μιας συντονισμένης διεθνούς συνεργασίας.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και αναγνωρίζει το ευρύ φάσμα των επιπτώσεων που προκαλούν τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η χώρα μας εργάζεται συστηματικά για την αντιμετώπιση τους και προς τούτο υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και την ενδυνάμωση των συνεργειών των υπαρχουσών διεθνών και περιφερειών πολιτικών και προγραμμάτων, ενώ παράλληλα, προωθεί την συνοχή των εθνικών τομεακών πολιτικών. Επίσης, υποστηρίζει σταθερά όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο καθώς και στην προώθηση βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη μας και τις επόμενες γενιές.

Η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Παρισίων και εργάζεται προς επίτευξη των στόχων μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που της αναλογούν για το 2030.

Εκτιμώντας ότι η κλιματική προστασία και η οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελούν αντίθετες έννοιες, αποσκοπεί, μαζί με τα υπόλοιπα κ-μ της ΕΕ, στην μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, κλιματικά ανθεκτική, η οποία αναμένεται να ωθήσει την ανάπτυξη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την βιωσιμότητα.

Η Ελλάδα εργάζεται ήδη, για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Αναπτυξιακής Ατζέντας 2030, καθώς παρέχουν ένα φιλόδοξο πλαίσιο για μια νέα, δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία που διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας.

Η υιοθέτηση των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αποτελεί ευκαιρία για όλες τις χώρες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, να μετασχηματίσουν την οικονομία, τις κοινωνικές δομές και την περιβαλλοντική τους πολιτική, προκειμένου να μειωθεί η φτώχεια και η ανισότητα να προστατευτεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής για όλους.

Η πιεστική φύση των νέων προκλήσεων απαιτεί ενίσχυση των προσπαθειών για διάλογο και συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών. Παράλληλα, απαιτεί την αντιμετώπιση των παραδοσιακών προβλημάτων και των πιέσεων στο περιβάλλον μέσα από καινοτόμες οπτικές και νέες ιδέες. Καινοτόμες οπτικές και ιδέες που προκύπτουν από εξαιρετικές πρωτοβουλίες όπως η σημερινή.
Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου σας.»