Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς / TMM_CH» (Αθήνα, 11.10.2018)

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς / TMM_CH» (Αθήνα, 11.10.2018)

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Παρατίθεται χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (1st International Conference TMM_CH) που συνδιοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την κοινότητα του National Geographic και το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων.

«Η ελληνική λέξη «μνήμη» παραπέμπει και στο αντίστοιχο αρχιτεκτονικό ή γλυπτικό δημιούργημα, που καλείται δια της παρουσίας του να επαναφέρει προ οφθαλμών περιώνυμο γεγονός. Το ονομάζει «Μνημείο».

Με την πεποίθηση πάντοτε των Ελλήνων ότι η γνώση είναι ανάμνηση (Πλάτων), γίνεται απολύτως σαφές από την σοφή ικανότητα παραγώγων και ορολογίας της ελληνικής γλώσσας ότι το μνημείο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά το ανακαλόν μια εξέχουσα πράξη ή εξαιρετικό γεγονός.

Η γνώση αυτή παίρνει τα ίδια χαρακτηριστικά και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στον χριστιανικό πολιτισμό. Ονομάζει μνημεία τα αντίστοιχα, ως ανωτέρω, αξιοθαύμαστα προς ανάμνηση. Το Μνημείο του Παναγίου Τάφου είναι το περιφανέστερο μνημείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας κι όλου βεβαίως του Χριστιανισμού, αφού είναι ο Τάφος του Χριστού, του ιδρυτού της Εκκλησίας.

Κι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Ρωμιοσύνη, ο ελληνισμός που ανέλαβε από την ιστορική διακονία να προασπίζει και να συντηρεί την ιεροπρέπεια, την κατάνυξη και την μυσταγωγία των χριστιανικών σκηνωμάτων της Ιερουσαλήμ.

Η Ελληνική Δημοκρατία, η Ελληνική Κυβέρνηση σεβόμενη τα πιστεύματα της Ρωμιοσύνης, του ελληνικού λαού και τα σεβάσματα της Ορθόδοξης πίστης του, έρχεται αρωγός στη συντήρηση και διαφύλαξη των Σκηνωμάτων αυτών, των Αγίων Τόπων της Ενσαρκώσεως και Ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού. Διαχρονικώς, η Ελλάδα διέπεται απ’ αυτό το πνεύμα Φιλοκαλίας, πολλώ δε μάλλον όταν το κατόρθωμα και το αγλάισμα επρόκειτο να είναι η συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Η παγκόσμια κοινή γνώμη, κι όχι μόνον η Χριστιανική, μαρτυρεί ότι η αναληφθείσα παρέμβαση υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, παρέμβαση ευθύνης απέναντι στην Εκκλησία, τον όλο Χριστιανισμό, την Τέχνη και την Ιστορία, ολοκληρώθηκε ευδοκίμως.

Πρόκειται για ένα εξαίρετο έργο για το οποίο απαιτήθηκαν συνέργειες. Τον πρώτο λόγο για τον συντονισμό αυτών των ευαίσθητων συνεργειών είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος. Του οφείλουμε για μια ακόμη φορά την έκφραση της ευγνωμοσύνης μας. Υπογραμμίζουμε το επίτευγμα της αποτελεσματικότητας και των συνεργειών που επιτεύχθηκαν στην Αγία Πόλη με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αρμενίους.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην ομάδα των εξεχόντων επιστημόνων του, που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου της συντηρήσεως κι αποκαταστάσεως του Παναγίου Τάφου, με επικεφαλής την εξαίρετη κυρία Τόνια Μοροπούλου, οφείλουμε ξεχωριστές ευχαριστίες.

Η επιστημονική τους επάρκεια και ποιότητα, διεθνώς καταγεγραμμένη κι αναγνωρισμένη, ενεγράφη έκτοτε επί του Παναγίου Τάφου. Την εύνοια αυτή της ιστορίας και Θείας ευλογίας είναι σίγουρο ότι έχουν λίγοι επιστήμονες. Ταυτόχρονα αποτυπώνεται κι η Φιλοκαλία και Φιλοτιμία της ελληνικής πολιτείας.

Είμαι στην ευνοϊκή θέση, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας, να μεταφέρω τις ευχές του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και να συγχαρώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και την υπό την κυρία Τόνια Μοροπούλου εργασθείσα επιστημονική ομάδα, να επαινέσω την ιστορική πρωτοβουλία κι ευαισθησία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και να χαιρετίσω τη σωστική επέμβασή τους στο μέγιστο Μνημείο του Χριστιανικού κόσμου, το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.

Στα πλαίσια αυτά, χαιρετίζουμε επιπλέον την εξαιρετική πρωτοβουλία του Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage, που λειτουργεί στην Αθήνα και προβάλλει υποδειγματικά το σωστικό έργο, θυμίζοντας μας την φιλοκαλική φράση “Η ομορφιά σώζει τον κόσμο”».

Συμφωνία των Πρεσπών - Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών
Επιστημονική Ημερίδα/Συμφωνία των Πρεσπών: Νομικά Ζητήματα
Η Συμφωνία των Πρεσπών
(το κείμενο)
Τhe Prespa Agreement
(the official text)
Climate Change Impacts on Cultural Heritage
International Conference
June 21-22, 2019
Work and Holiday Visa
Work and Holiday Visa
η Ευρώπη σου Εθνική Έκθεση Διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης
Εθνική Έκθεση
Δημόσιοι Διαγωνισμοί Διαύγεια: Υπουργείο Εξωτερικών - Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
Golden Visa Programme
Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece
Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube Τελευταία νέα σε RSS