Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Μήνυμα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στο Διεθνές Συνέδριο Ιδρύματος Όρους Σινά με θέμα: «Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας» (Αθήνα, 27.11.2

Μήνυμα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στο Διεθνές Συνέδριο Ιδρύματος Όρους Σινά με θέμα: «Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας» (Αθήνα, 27.11.2

Δευτέρα, 27 Νοέμβριος 2017

Εξοχώτατε Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά,

Εξοχώτατοι Πρέσβεις,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω μία ιδιαίτερη εκδήλωση που φιλοξενεί σήμερα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με πολιτιστική, επιστημονική και θρησκευτική θεματολογία, την οποία διοργανώνει το εδρεύον στην Αθήνα «Ίδρυμα Όρους Σινά», υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σήμερα θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα μοναδικά παλίμψηστα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής, στα οποία αποτυπώθηκανπερισσότερα στρώματα γραφής, διαδοχικά,από τον 5ο έως και τον 12ο αιώνα. Η ανάγνωσή τους κατέστη εφικτή χάρη στην υλοποίηση πενταετούς προγράμματος φασματικής φωτογράφησής τους, από διεθνούς κύρους επιστήμονες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Όρους Σινά και του φιλανθρωπικού ιδρύματος Arcadia Foundation.

Με δεδομένο το ελληνικό ενδιαφέρον για την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά και τους Σιναϊτες Μοναχούς, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις προσπάθειες των Αιγυπτιακών Αρχών να διασφαλίσουν την προστασία της Ιεράς Μονής, που εκτός από Ορθόδοξη Μονή αποτελεί και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό την προστασία της σχετικής Διεθνούς Σύμβασης της UNESCO. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση της φίλης χώρας θα συνεχίσει να μεριμνά για το υψηλό επίπεδο των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, με γνώμονα τα αμοιβαία οφέλη για τους δύο λαούς μας και την προβολή των πολιτισμών μας.