Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Ολοκλήρωση επίσκεψης Γ.Γ. ΔΟΣ&ΑΣ στην Κωνσταντινούπολη (1-2 Φεβρουαρίου 2011)

Ολοκλήρωση επίσκεψης Γ.Γ. ΔΟΣ&ΑΣ στην Κωνσταντινούπολη (1-2 Φεβρουαρίου 2011)

Παρασκευή, 04 Φεβρουάριος 2011

Σε υλοποίηση του στόχου περί εμπέδωσης ενός πιο εξωστρεφούς χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη (1-2 Φεβρουαρίου 2011) ηγούμενος επιχειρηματικής αποστολής που συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Επενδύσεων (Master Plan) του Ιρακινού Υπουργείου Ηλεκτρισμού για το χρονικό διάστημα 2010-2030. Η αποστολή συμπεριέλαβε κυρίως εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού και συμβούλους επιχειρήσεων.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο κ. Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ είχε διμερή συνάντηση εργασίας  με τον Αντιπρόεδρο της Ιρακινής Κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα ενέργειας Δρα Hussein Al Shahristani. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε κοινή βούληση για προαγωγή των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και διερευνήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσής τους, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ), ναυτιλίας, τουρισμού και κατασκευών. Στη συνέχεια, εδόθη η ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις σύντομης κατ’ ιδίαν παρουσίασης των επιχειρηματικών τους προφίλ στον Δρα Al Shahristani και τους συνεργάτες του, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τις δυνατότητες αλλά και την ελκυστικότητα συμβολής τους στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ είτε αυτόνομα, είτε μέσω διεθνών συνεργασιών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ιράκ θα μπορούσε να αποτελέσει ιδιαίτερα αξιόλογο οικονομικό εταίρο, λόγω και του εύρους και του μεγάλου χρονικού ορίζοντα του προγράμματος ανασυγκρότησης της οικονομίας που υλοποιείται την τρέχουσα περίοδο, η συνάντηση με τον Δρα Al Shahristani μπορεί να θεωρηθεί ως συμβολή στην καλύτερη αξιοποίηση της προγραμματισθείσας, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας με το Ιράκ, υπό τη συμπροεδρία του ΥφΥΠΕΞ Σπ. Κουβέλη, η οποία θα θίξει μια ευρεία γκάμα τομέων διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Τέλος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παπαδόπουλος εκφώνησε ομιλία στο Πανεπιστήμιο "Kadir Has" με θέμα "The crisis in the Eurozone - The case of Greece" (Τρίτη 1/2/2011), ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, με τους οποίους αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.