Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ, Τ. Κουΐκ, στο ελληνο-νοτιοαφρικανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Γιοχάνεσμπουργκ (31.10.2017)

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ, Τ. Κουΐκ, στο ελληνο-νοτιοαφρικανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Γιοχάνεσμπουργκ (31.10.2017)

Τετάρτη, 01 Νοέμβριος 2017

«Οι Ελληνικές επιχειρήσεις, όπου και αν δραστηριοποιήθηκαν στο εξωτερικό, απέδειξαν ότι είναι από τις κορυφαίες στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη συνέπεια, την τεχνογνωσία, την ποιότητα και την πιστή εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Πρόσφεραν και προσφέρουν θέσεις εργασίας και σε Έλληνες, αλλά και στον τοπικό πληθυσμό.

Δικαίως επιβραβεύθηκαν με την επιλογή τους σε μικρά ή και μεγάλα επιχειρηματικά συμβόλαια στο εξωτερικό, και δικαίως εξακολουθούν να είναι περιζήτητοι εταίροι σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.

Σε αυτό το πνεύμα, κινείται και η σημερινή επιχειρηματική αποστολή εδώ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία από τις B2Β συναντήσεις που άρχισαν ήδη από χθες, φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά παραγωγική, επ’ ωφελεία και των Ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά σηματοδοτώντας και την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας για την οποία εργάζεται και στηρίζει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και θέλω να ευχαριστήσω τις εδώ διπλωματικές μας Υπηρεσίες για τις εργώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν, για να πετύχει αυτή η αποστολή που συνδιοργάνωσαν με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Η σημερινή συνάντηση των επιχειρηματιών σε μεγάλους τομείς των δύο χωρών, είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης που είχα πραγματοποιήσει εδώ στη Νότιο Αφρική τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου παράλληλα με το πρόγραμμά μου με την Ομογένεια, είχα καθοριστικές συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.

Για μια ακόμα φορά θα επισημάνω τον σημαντικό ρόλο των Ομογενών επιχειρηματιών, στα όσα με πολλές προσδοκίες ξεκινούν σήμερα.

Και θεωρώ σημαντική επίσης και την παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ακόμα και οι δύσκολοι της τετράδας των θεσμών, το ΔΝΤ, αλλά και το ΕΚΤ, παραδέχονται πλέον με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι η Ελλάδα προχώρησε με γενναιότητα σε μεταρρυθμίσεις, και είναι πλέον σε σαφή πορεία οικονομικής ανάκαμψης, μετά από πολλά χρόνια λιτότητας».

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ελληνοαφρικανικού επιχειρηματικού φόρουμ ήταν παρών ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ελευθέριος Κουβαριτάκης, ο Πρέσβης της Κύπρου, Ιωάννης Ιακώβου, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος, Γιάννης Χατζηαντωνάκης, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Οργανώσεων Ν. Αφρικής, Γιάννης Φιλίππου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιοχάνεσμπουργκ (JCCI) κ. Χέρμαν Μπρίιντ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο ομογενής Δικηγόρος κ. Χρήστος Χριστοδούλου εξειδικευμένος στο Εμπορικό και Αεροπορικό Δίκαιο της Ν. Αφρικής.