Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στο 8ο Επιχειρηματικό Forum του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου (Αθήνα, 27.11.2019)

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στο 8ο Επιχειρηματικό Forum του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου (Αθήνα, 27.11.2019)

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019

«Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο 8o  Επιχειρηματικό Forum του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου. Η παρουσία σας εδώ δηλώνει το προφανές ενδιαφέρον των χωρών μας να βαδίσουν μαζί στο δρόμο του διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας.

Η στρατηγική θέση της Ελλάδος στην γεωγραφία της Ανατολικής Μεσογείου, της εξασφάλισε -στο πέρασμα  χιλιετιών- προνομιακή σχέση με τον Αραβικό κόσμο.

Η σχέση αυτή λειτούργησε διαχρονικά ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου, ενθαρρύνοντας ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις, οι οποίες διευκόλυναν τον διάλογο και οδήγησαν στην οικοδόμηση ισχυρών δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης.

Στο επίκεντρο της ιστορίας της ιδιαίτερης αυτής σχέσης, εντάχθηκε, ευθύς εξ αρχής, η οικονομία και το εμπόριο, όπως μαρτυρούν πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η εμπορική αυτή παράδοση συνεχίζεται στις μέρες μας, με την οικονομική συνεργασία να προοδεύει συνεχώς, διαγράφοντας προοπτικές μιας ιδιαίτερα δυναμικής εξέλιξης για το μέλλον.

Κυρίες και Κύριοι,

Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου έχει σαφώς φιλο-επενδυτικό πρόσημο.

Μια από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη  για τον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας, αποτυπώθηκε με την αναβάθμιση του ρόλου της Οικονομικής Διπλωματίας  στην νέα αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχήματος.

Πλέον όλες οι υπηρεσίες και όλοι οι φορείς του κράτους με αντικείμενο την εξωστρέφεια και την προσέλκυση των άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και λειτουργούν υπό μια στέγη.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον μετασχηματισμό του Enterprise Greece σε μία εξωστρεφή, σύγχρονη και δυναμική δομή που θα συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας.

Η Enterprise Greece, μέσω των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ελληνικές Διπλωματικές Αρχές στο εξωτερικό, πλέον αποκτά «αντένες» διεθνώς, που συνδράμουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των δράσεων και των στόχων της.

Πολύ σημαντική είναι και η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, μέσω επιτάχυνσης και απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών.

Ήδη, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο- η δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά ταυτόχρονα η ελάφρυνση φορολογικών βαρών δημιουργούν νέες ευκαιρίες επενδύσεων.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και κατά συνέπεια και στο χάρτη των Αραβικών χωρών ως ένας πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον, ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου.

Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες πρόσφατες επιτυχίες:

•    Στον τομέα του τουρισμού, εγκρίθηκε ήδη από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου η μελέτη του «Mykonos Project». Μιας ξενοδοχειακής επένδυσης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από την «AGC» του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ.
•     Στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ήδη οι όμιλοι «Amerra Capital Management» και «Mubadala Investment Company» επένδυσαν σε έναν κρίσιμο τομέα στις ιχθυοκαλλιέργειες, μέσω της εταιρείας «Andromeda». Υπο εγκριση απο την  Επιτροπή Ανταγωνισμού ειναι η συγχώνευση των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» υπό το σχήμα της Ανδρομέδα.
•    Στην Κρήτη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, δόθηκε το πράσινο φως σε ένα εμβληματικό έργο στο νησί της Κρήτης. Πρόκειται για ένα ηλιοθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας που περιλαμβάνει την κατασκευή κεντρικού πύργου λήψης συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (CSP), με τη χρήση τεχνολογίας αποθήκευσης λιωμένου αλατιού, η οποία θα καλύψει το 10% των αναγκών του νησιού.
Κοιτάζοντας μπροστά, η Ελλάδα υλοποιεί και ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η  ελληνοαραβική συνεργασία, και σε αυτόν τον τομέα, είναι καλοδεχούμενη.
•    Ήδη δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ πολύ σύντομα θα παραχωρηθεί η εκμετάλλευση 10 περιφερειακών λιμανιών έως το 2042.
•    Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άλλων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, και για την παραχώρηση σε ιδιώτες επτά σημαντικών μαρινών.
•    Το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ επίσης θα διατεθεί σε ιδιώτες.

Κυρίες και Κύριοι,

Στο ρευστό περιβάλλον της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της  οικονομικής συνεργασίας, κατά τρόπον ώστε το άριστο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων, να αντανακλάται και στις οικονομικές σχέσεις.

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιό  για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα μέχρι το 2028.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, καλώ κι εσάς να παραβρεθείτε σε αυτό το σημαντικό ραντεβού.

Το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων για την εξαετία 2019-2025 στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Βόρεια Ελλάδα προωθούνται δύο σημαντικά έργα.

Το  εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας μετατρέπεται, τώρα, σε μια υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια τα οποία θα πλησιάζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθούμε:

•    υδροηλεκτρικό σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία δυναμικότητας 680 MW, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων
•    υβριδικό συγκρότημα σε Σητεία και Ρέθυμνο, στην Κρήτη, που θα συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Θα παράγει 304 MW ετησίως και θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων.
•    Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην ενέργεια -με αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα- αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ με στόχο να προσφέρουν νέα ισχύ ύψους άνω των 2.300 MW.

Κυρίες και Κύριοι,

Η διαχρονική διαδραστικότητα μεταξύ Ελλάδος και Αραβικού κόσμου -κατ’ επέκταση δε, μεταξύ αραβικών χωρών και Ευρώπης- απετέλεσε πάντοτε στοιχείο προαγωγικό της σταθερότητας και της ειρήνης.

Στις μέρες μας, οι προκλήσεις οι οποίες εμφανίζονται σε  πλαίσιο αυξανόμενης γεωπολιτικής ρευστότητας, είναι σύνθετες και απαιτούν κοινή και συντονισμένη αντιμετώπιση.

Με βάση την αυξανόμενη δυναμική που διέπει τις ευρω-αραβικές και, ειδικότερα τις ελληνο-αραβικές σχέσεις, έχουμε τη πεποίθηση ότι θα κατορθώσουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις αυτές, με πνεύμα καινοτόμο και αποφασιστικό.

Με την οικονομική συνεργασία στο επίκεντρο της δυναμικής αυτής, ευελπιστούμε ότι θα φέρουμε σε αίσιο πέρας την κοινή προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης για τις χώρες και τους λαούς της Ευρώπης και των αραβικών χωρών.

Η Ελλάδα -έχοντας πλέον ξεπεράσει την επώδυνη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών- εγγυάται τη συνέχιση του ρόλου της ως γέφυρας συνεννόησης και συναντίληψης μεταξύ Ευρώπης και Αραβικών κρατών, με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με την βούληση και την πίστη που απαιτείται για την διεκπεραίωση του έργου που συνεπάγεται ο ρόλος της αυτός. »