Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Πραγματοποιηθείσες συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη με τους υπουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη, Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο (Λευκωσία, 20.11.2015)

Πραγματοποιηθείσες συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη με τους υπουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη, Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο (Λευκωσία, 20.11.2015)

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Συναντήσεις με τους υπουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη, Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο είχε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στη Λευκωσία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης.

Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε για το προσφυγικό και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Συζητήθηκαν επίσης οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι καθώς επίσης οι εξελίξεις στη συριακή κρίση.

Με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή έγινε συζήτηση για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο η έμφαση δόθηκε στο προσφυγικό ενώ επίσης συζητήθηκαν οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν πάρα πολύ οι επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Επιβεβαιώνονται έτσι οι άριστες σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, που αντανακλώνται και στο γεγονός ότι χιλιάδες Ελλαδίτες έχουν εγκατασταθεί, εργάζονται και προκόβουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η κοινή μοίρα που δένει τον ελληνισμό, στην ελλαδική χερσόνησο, στα νησιά και στη Μεγαλόνησο, ακόμα και η οικονομική κρίση που μας έφερε πιο κοντά, κάνει τους Ελλαδίτες πολιτικούς να μπορούν εύκολα να πουν στα συμβούλια της ΕΕ «we share the concerns of Cyprus». Συμμεριζόμαστε τις έγνοιες, τις φροντίδες, τα συμφέροντα της Κύπρου και νομίζω ότι σε αυτή την πολιτική και ιστορική φάση Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται ταυτισμένες με κοινή αντίληψη της ιστορίας και κοινή στρατηγική. Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα: Ήρθα σαν παλιός φίλος, με κάλεσε ιδιωτικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά ήρθα επίσης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης. Εύχομαι τα καλύτερα για όλους μας τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Ο κ. Ξυδάκης, έκανε την εναρκτήρια ομιλία στο τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ιστορία και Λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο τίτλος της ανακοίνωσης ήταν «...με τ' άνθη της, με τις σημαίες της, με τις πληγές της». Ο απόηχος των δύο πρώτων χρόνων του Αγώνα στην πνευματική ζωή της Ελλάδας.