Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Σημεία Ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, στην Διαδικτυακή Ημερίδα «Ελληνική και Κυπριακή Γαστρονομία: Γέφυρες για τον Τουρισμό και το Επιχειρείν» (06.05.2021)

Σημεία Ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, στην Διαδικτυακή Ημερίδα «Ελληνική και Κυπριακή Γαστρονομία: Γέφυρες για τον Τουρισμό και το Επιχειρείν» (06.05.2021)

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης,  ήταν κεντρικός ομιλητής στην Διαδικτυακή Ημερίδα «Ελληνική και Κυπριακή Γαστρονομία: Γέφυρες για τον Τουρισμό και το Επιχειρείν», που πραγματοποίησε χθες (6/5/2021) το Τμήμα AHEPA HJ25 «Άγιος Ανδρέας» Αχαΐας, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη και του Κύπριου ομολόγου της κ. Σάββα Περδίου, της Προέδρου του ΕΟΤ κας Άντζελας Γκερέκου και πολλών άλλων εκπροσώπων και επικεφαλής ελληνικών και κυπριακών επιμελητηρίων και λοιπών φορέων από το χώρο του τουρισμού και της γαστρονομίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε ότι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς και η ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς και η προώθηση των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, αποτελούν σημαντικό πυλώνα στοχευμένης δράσης για τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και για τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας στο εξωτερικό, τα οποία έχουν εντάξει τη γαστρονομική διπλωματία σε ένα συνεκτικό σχέδιο στρατηγικής επικοινωνίας κατά τις επαφές τους με τα διεθνή Μέσα και τα εξειδικευμένα έντυπα του τουριστικού και γαστρονομικού Κλάδου.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά και τη σημασία του γαστρονομικού προϊόντος για όλη τη διατροφική αλυσίδα, επεσήμανε την ιδιαίτερη τάση που παρατηρείται στις μέρες μας για αναζήτηση αυθεντικότητας από τους ξένους επισκέπτες μέσα από τις γευστικές εμπειρίες του κάθε τόπου ξεχωριστά, τάση που αναπόφευκτα οδηγεί στη λεγόμενη «γεωγραφική» ή «περιφερειακή γαστρονομία» και προάγει τις διάφορες περιοχές της χώρας αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα και τον αγροδιατροφικό τους πλούτο.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Τουρισμού σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση μιας συνολικής εικόνας για την αναδιάρθρωση, συστηματοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, στα μέτρα ουσιαστικής και συστηματικής ενίσχυσης του γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και στις προτάσεις για την καθιέρωση επικαιροποιημένου Ειδικού Σήματος Ποιότητας και τη δημιουργία ενός Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού.

Κλείνοντας, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα στηρίζει πάντα τις δράσεις γαστρονομικού τουρισμού και θα προωθεί την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο, αναλαμβάνοντας τον συντονιστικό ρόλο μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προβολή και δημοσιότητα των δράσεων της ελληνικής πλευράς στον συγκεκριμένο τομέα. «Κάνοντας αυτό», τόνισε, «και χρησιμοποιώντας την ήπια ισχύ της γαστρονομίας, έχουμε την πεποίθηση ότι αναδεικνύουμε αποτελεσματικά και όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την πατρίδα μας, προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο την θετική εικόνα της χώρας στο διεθνές κοινό».