Σάββατο, 17 Απριλίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Σημεία Συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρoέδρου της Enterprise Greece κ. Ιωάννη Σμυρλή, στο ειδησιογραφικό portal LesvosPen (22.02.2021)

Σημεία Συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρoέδρου της Enterprise Greece κ. Ιωάννη Σμυρλή, στο ειδησιογραφικό portal LesvosPen (22.02.2021)

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Στην αναδιάρθρωση του Υπουργείου Εξωτερικών  και, πιο συγκεκριμένα, στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, με απώτερο στόχο την πλήρη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας σε αυτήν, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Ιωάννης Σμυρλής, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό portal LesvosPen.

Ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι με τη συγκρότηση της πολύ ισχυρής γραμματείας, η οποία θα έχει ως κύριο αντικείμενο τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Εξωστρέφεια, ορίζονται μεσοπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι συνίστανται στην εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, στο συντονισμό των δράσεων των υπουργείων με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, καθώς επίσης και στο συντονισμό όλων των δράσεων για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής της διεθνούς εικόνας της χώρας (national brand).

Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο κ. Σμυρλής, ανέφερε ότι η  Enterpise Greece έχει ήδη καταρτίσει Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2021, στο πλαίσιο του εν λόγω Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών, με ένα καινοφανές και πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, στο οποίο θα συμπεριληφθεί και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.  

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διαθέτει πολλά προϊόντα που εξάγονται στο εξωτερικό, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, με ανάλυση ανά περιφέρεια, οι εξαγωγές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αγγίζουν τα 190 εκατομμύρια €. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 8% επί του ΑΕΠ της Περιφέρειας και αποτελεί δείκτη της «εξαγωγικής επίδοσης». Η εξαγωγική επίδοση αυτή είναι μεν υψηλότερη από όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, περιλαμβάνοντας και την Κρήτη, υστερεί όμως ακόμα σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Υπάρχει λοιπόν περιθώριο περαιτέρω αύξησης της συνεισφοράς των εξαγωγών στην οικονομία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ώστε να εναρμονιστεί με τον εθνικό μέσο όρο, επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο ίδιος.

Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι, αν και δεν υπάρχουν ακόμα πλήρη στοιχεία για το 2020, την χρονιά του COVID-19, οι εξαγωγές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν θα έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν οι επιχειρήσεις των νησιών μας, που δραστηριοποιούνται στους εξαγωγικούς τομείς των τροφίμων και των ποτών, οι οποίοι, όπως έχει αποδειχθεί για το σύνολο της χώρας για το 2020, έχουν αντέξει στην περίοδο της κρίσης από την πανδημία.  

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην Enterpise Greece και στις δυνατότητες που ως Οργανισμός παρέχει, αναλαμβάνοντας να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση ενός νέου μοντέλου προώθησης εξαγωγών της χώρας. Με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και την εκπαίδευση των Ελλήνων εξαγωγέων, με έμφαση στις ακριτικές περιφέρειες όπως το Βόρειο Αιγαίο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια προώθησης και όχι μόνο τα παραδοσιακά εργαλεία, όπως οι εκθέσεις ή οι επιχειρηματικές αποστολές.