Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στον ρ/σ «Κόκκινο» και τον δ/φο Χρυσόστομο Λουκά (21.06.2019)

Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στον ρ/σ «Κόκκινο» και τον δ/φο Χρυσόστομο Λουκά (21.06.2019)

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ρ/σ «Κόκκινο», και αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ο σταθερότερος πυλώνας αυτής της περιοχής με μεγάλη γεωπολιτικοστρατηγική σημασία. Και αυτό το εκτιμούν όλοι. Το εκτιμούν Αμερικάνοι, Κινέζοι, Ρώσοι, Άραβες, Ισραηλινοί. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έδειξε σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Και εδώ οφείλω να πω ότι συνέβαλε σε αυτό τα μέγιστα, αρχιτέκτονας επί της ουσίας, ο Νίκος Κοτζιάς ως Υπουργός Εξωτερικών και το συνέχισε βεβαίως και τώρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Χτυπήσαμε φλέβα χρυσού όσον αφορά τη συνεργασιμότητα, τις συμμαχικές μας δράσεις, με τις τριμερείς και τετραμερείς που διοργανώσαμε. Οι τριμερείς που κάναμε με άξονα και την Κύπρο, με Αίγυπτο, με Ισραήλ, με Λίβανο, με Ιορδανία που ξεκίνησε, ήταν χρυσές επιλογές οι οποίες ορίστε που καταλήγουν. Να μας εμπιστεύονται, ως έναν απόλυτο σταθεροποιητικό παράγοντα στη περιοχή. Ακόμα και η τελική πρωτοβουλία για τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει την ιδιαίτερη αξία της.

Έχει αλλάξει γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά η περιοχή μας τόσο δραματικά, ώστε ήμασταν υποχρεωμένοι να φυλάξουμε τα «νώτα» μας, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία να ηρεμήσει αυτή η περιοχή πάνω απ’ το κεφάλι μας. Μια περιοχή την οποία θα την έλεγχαν αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι. Και δεν είναι αυτό που λέω τρομολαγνεία. Είναι η πραγματικότητα. Εξ’ ου και σπεύσαμε πρώτοι να πάρουμε το airpolicing, δηλαδή να πάρουμε εμείς την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, με την δική μας Πολεμική Αεροπορία. Ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε μπελά και πάνω από το κεφάλι μας.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη παρατεταμένη ένταση με τη Τουρκία, είναι σαφές, ότι οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πλέον, πως θα πρέπει να είμαστε μια «γροθιά» απέναντι σε κάποιον που δεν συμπεριφέρεται ομαλά!

Ως προς τα θέματα της ελληνικής Ομογένειας, ιδίως, δε, στον τομέα αυτής που διαβιοί στην Αφρική, ο κ. Κουίκ είπε ότι «Την Αφρική και πόσο μάλλον τις Υποσαχαρικές χώρες, τις είχαμε εγκαταλείψει για 46 χρόνια. Υπήρχαν και χώρες που δεν είχαμε πάει ποτέ. Με Ελληνισμό και με ενδιαφέρουσες και χρήσιμες διπλωματικές σχέσεις που θα έπρεπε να είχαμε από πολύ κοντά. Για την Ομογένεια υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Δεν θα αμφισβητήσω καθόλου τον πατριωτισμό και την αγάπη για την Ελλάδα που υπάρχει, για παράδειγμα, στην ομογένεια της Αμερικής. Αλλά πρέπει να πω ότι οι ομογενείς στην Αυστραλία, που είναι πάρα πολύ μακριά, έχουν μια μεγαλύτερη νοσταλγία για τη χώρα μας, για την Πατρίδα. Και από την άλλη πλευρά η ομογένεια στην Αφρική, όχι πολύ μεγάλη, αλλά σε κάθε χώρα μικρή και δυναμική και επιχειρηματικά πολύ ικανή, έχει πάθος. Δεν ζήτησαν ποτέ τίποτα και απεναντίας είναι χαλί να τους πατήσεις. Και είναι η ομογένεια που μας έστρωσε όλες τις επιχειρηματικές αποστολές που κάναμε στην Υποσαχαρική Αφρική, εκεί όπου «βρέχουν» λεφτά από διεθνείς Οργανισμούς και μεγάλες χώρες. Η Αφρική έχει ξυπνήσει και σε δέκα χρόνια από τώρα θα την ψάχνουμε στα πολύ υψηλά επίπεδα. Και η Ελλάδα θα είναι μέσα στις εκεί δουλειές, γιατί μπορεί να την ανακαλύψαμε με καθυστέρηση δεκαετιών, αλλά έχει εξαιρετική υποδοχή και αποδοχή. Την ανακαλύψαμε παρόλο που με λοιδόρησαν, που έγραψαν ότι κάνω σαφάρι, ότι κάνω εκδρομές, ότι κάνω ζωάρα, ενώ εγώ ήμουν από το ένα αεροπλάνο στο άλλο, μέσα σε 24 ώρες.»