Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στη Διάσκεψη για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ (Σόφια, 09.03.2018)

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στη Διάσκεψη για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ (Σόφια, 09.03.2018)

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συμμετείχε σήμερα στην Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου  για τον Προϋπολογισμό  της ΕΕ μετά το 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια κατόπιν πρωτοβουλίας της Βουλγαρικής Προεδρίας. Ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει σαν να μην έλαβαν χώρα  οι ιταλικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν για ακόμη μία φορά την υπαρξιακή κρίση της ΕΕ απέναντι στην έκρηξη των ανισοτήτων στο εσωτερικό της και μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη για μια ΕΕ με κοινωνικό πρόσημο, συνεκτική εσωτερικά, ώστε να ισχυροποιηθεί η ανταγωνιστικότητα της και η διεθνής της επιρροή. Η ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας στην ΕΕ, η ενίσχυση της κοινωνικής της διάστασης και η καθιέρωση σαφούς σύνδεσης μεταξύ λήψης αποφάσεων και λογοδοσίας, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

O κ. Κατρούγκαλος, παρουσίασε τις ελληνικές προτάσεις, που περιλαμβάνονται σε άτυπο έγγραφο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισήμανε, η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό πρέπει να αποτελέσει για την Ένωση αφετηρία για την επανέναρξη της διαδικασίας σύγκλισης με στόχο την περαιτέρω προώθηση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών και κοινωνικών αξιών. Τόνισε, δε, ότι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός του κράτους δικαίου, θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και επανέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εισάγει συγκεκριμένες προβλέψεις θετικών κινήτρων και προϋποθέσεων που θα σχετίζονται με δεσμευτικούς κοινωνικούς δείκτες στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ο κ. ΑΝΥΠΕΞ επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι πόροι του δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης μετά το 2020, πρέπει να παραμείνουν σταθεροί ή να αυξηθούν σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Απόλυτες προτεραιότητες χρηματοδότησης του επόμενου δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης,  για την ελληνική Κυβέρνηση, τόνισε, αποτελούν η ενίσχυση της ανάπτυξης, η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και εντός αυτών, η καταπολέμηση της φτώχειας και η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Υποστηρίζει επίσης την ανάγκη στήριξης νέων πολιτικών για την έρευνα και την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, την ψηφιακή οικονομία και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Συνεπώς, ολοκλήρωσε ο κ. ΑΝΥΠΕΞ, προκύπτει η αναπόφευκτη ανάγκη θέσπισης πραγματικών νέων ίδιων πόρων, που δεν θα να επιβαρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες, όπως η επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων του διαδικτύου και η θέσπιση κοινής φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων. Η θέσπιση πραγματικών νέων Ίδιων Πόρων της ΕΕ, αποτελεί για την Κυβέρνηση μοναδική επιλογή για την ΕΕ, προκειμένου να τεθεί οριστικό τέλος στην λογική της «δίκαιης ανταπόδοσης» από πλευράς των πλουσιότερων κρατών, των λεγόμενων «καθαρών χρηματοδοτών», γεγονός που συνεχίζει να δηλητηριάζει κάθε διαπραγμάτευση επί του προϋπολογισμού.