Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου στην παγκόσμια σύνοδο Γαλλοφωνίας ( Ερεβάν, 11-12 Οκτωβρίου 2018)

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου στην παγκόσμια σύνοδο Γαλλοφωνίας ( Ερεβάν, 11-12 Οκτωβρίου 2018)

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην παγκόσμια σύνοδο της Γαλλοφωνίας στο Ερεβάν της Αρμενίας, στην οποία συμμετείχαν 84 χώρες. Στη σύνοδο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau και πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ιδίως από την γαλλόφωνη Αφρική.

Οι αποφάσεις της παγκοσμίας συνόδου, υπό το γενικό τίτλο «Να ζήσουμε μαζί», απευθύνουν έκκληση για την έξοδο από την κρίση και την υπεράσπιση της ειρήνης και της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος στην ομιλία του, υποστήριξε την ανάγκη η υπεράσπιση της πολυμέρειας να συνδυαστεί με την επαναθεμελίωση της στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης διεθνούς τάξης. Αναφέρθηκε επίσης στις σχετικές προσπάθειες της Ελλάδας, τόσο σε ότι αφορά το προσφυγικό, όπου παρά την σφοδρή οικονομική κρίση δεν υπέκυψε στις σειρήνες της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, αλλά και στις διεθνείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε ιδιαίτερα την εγκαθίδρυση ενός περιφερειακού συστήματος ασφαλείας με τη Διάσκεψη της Ρόδου, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και την Διάσκεψη για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.