Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στις εργασίες της δεύτερης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης (EU-Arab World Summit), Αθήνα, 9-10.11.2017

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στις εργασίες της δεύτερης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης (EU-Arab World Summit), Αθήνα, 9-10.11.2017

Πέμπτη, 09 Νοέμβριος 2017

Στο πλαίσιο συμμετοχής του στη δεύτερη Ευρω-Αραβική Διάσκεψη (EU-Arab World Summit), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι το γεωστρατηγικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε κατά τη διεξαγωγή της πρώτης Διάσκεψης, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αντιμετωπισθεί πλήρως οι δομικές αιτίες των επάλληλων κρίσεων.

«Συνεπώς», προσέθεσε, «στην Ευρώπη πρέπει να γίνει δημοκρατικότερη η οικονομική διακυβέρνηση και να ισορροπήσει η οικονομική με την κοινωνική διάσταση. Τα θέματα αυτά θα θέσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Στον Αραβικό Κόσμο, το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί συντριπτικές ήττες, αλλά δεν έχει νικηθεί οριστικά η τρομοκρατία. Και μία από τις πληγές που αφήνει είναι το προσφυγικό ζήτημα».

«Η Ελλάδα», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, «απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Με διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα σύστημα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα, ο προσανατολισμός της χώρας μας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, σε συνδυασμό με τη στρατηγική διαφοροποίησης της οικονομίας, που ακολουθούν πολλές αραβικές χώρες, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας».

Στις παρυφές της Συνόδου, ο κ. Κατρούγκαλος είχε διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ. Al-Mansoori, τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, κ. Al-Muraikhi, και τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου, κ. Tarek Kabil. Το απόγευμα της 9ης τρέχ. πρόκειται να συναντηθεί με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού του Μπαχρέιν, κ. Bin Khalifa Al-Khalifa, και τον εκπρόσωπο του Παλαιστινίου Προέδρου, κ. Nabil Shaath.