Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ και στην Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-Λατινικής Αμερικής (Βρυξέλλες 16-17.07.2018)

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ και στην Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-Λατινικής Αμερικής (Βρυξέλλες 16-17.07.2018)

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπροσώπησε την χώρα μας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 16ης Ιουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την Ανατολική Εταιρική Σχέση και τη Λιβύη.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η χώρα μας θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει όχι μόνο σταθερούς, αλλά και δημοκρατικούς γείτονες, σε μία στιγμή που η δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο υποχωρεί. Για το λόγο αυτό, η δημοκρατική αρχή θα πρέπει να διαπερνά όλα τα προαπαιτούμενα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ένωση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε κριτική άλλων χωρών για το Σύμφωνο για την Μετανάστευση, του οποίου το τελικό σχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν εκδήλωση της παγκοσμιοποίησης. Κανένα κράτος δεν μπορεί, συνεπώς, να περιχαρακωθεί, σαν φρούριο, απέναντι στις παγκόσμιες αυτές τάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μοιρολατρικά ως φυσικά φαινόμενα. Πρέπει οι σχετικές πολιτικές να διαμορφωθούν σε διεθνές και όχι εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη το πλέγμα δικαιωμάτων και διεθνών υποχρεώσεων που θέτουν ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Για τη Λιβύη, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η ΕΕ έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας και αντίστοιχες υποχρεώσεις να υποστηρίξει την ανάδειξη νομιμοποιημένης, άρα δημοκρατικά εκλεγμένης, αρχής με το μονοπώλιο ισχύος στη χώρα αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε τις σχετικές πρωτοβουλίες της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης, κας Φ. Μογκερίνι.

Σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (ΕΕ-CELAC), όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η διατήρηση του πολυμερούς συστήματος διπλωματικών σχέσεων και η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις παράλληλες ιστορικές διαδρομές της Ελλάδας και της Λατινικής Αμερικής, θυμίζοντας ότι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία ήταν το πρώτο ανεξάρτητο κράτος της Καραϊβικής, η Αϊτή. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο περιοχές του κόσμου αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως η ανταπόκριση στην παγκοσμιοποίηση και στην κλιματική αλλαγή. Επεσήμανε μάλιστα το γεγονός ότι πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν επιτυχίες τις δύο τελευταίες δεκαετίες ως προς τον περιορισμό της φτώχειας και την άμβλυνση των ανισοτήτων, σε μία στιγμή που η Ευρώπη ακολουθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές προς την αντίθετη κατεύθυνση.Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερείς επαφές με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Παναμά και Υπουργό Εξωτερικών, κα Isabel de Saint Malo Garcia de Alvarado, τους Υπουργούς Εξωτερικών του Περού, κ. Nestor Popolizio Bardales, του Ισημερινού, κ. Joze Valencia, της Βολιβίας, κ. Fernando Huanacuni Mamani, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας, κ. Abelardo Moreno Fernandez, που ανέδειξαν το υψηλό διπλωματικό κύρος που έχει η χώρα μας στη Λατινική Αμερική.