Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και, ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μιλώντας στη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη η συζήτηση για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό να συνδεθεί με αυτή για το μέλλον της Ευρώπης. Ο εκδημοκρατισμός και η κοινωνική εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελούν τη μόνη οδό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να συνεργαστούν στενά προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο πλαίσιο του ΣΓΥ συνεχάρη την Βουλγαρική Προεδρία για την ανάληψη των καθηκόντων της. Τόνισε πως Ελλάδα, ως το αρχαιότερο μέλος της ΕΕ στην περιοχή, θα συνεργασθεί στενά με την Προεδρία για την προώθηση των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που θα αναλάβει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ως προς την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου επανέφερε την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τον κοινωνικό επαναπροσανατολισμό της οικονομικής διακυβέρνησης με την καθιέρωση δεσμευτικών δεικτών για την φτώχεια, την ανεργία και τις ανισότητες στο Οικονομικό Εξάμηνο και την προσθήκη νέων πόρων με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, όπως η φορολογία των διεθνών χρηματιστηριακών συναλλαγών και των γιγάντων του Ιντερνέτ.

Ως προς την διαδικασία του BREXIT, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Βρετανό Υπουργό BREXIT, David Davis, και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ανάλογες διαφανείς και αποτελεσματικές λύσεις στην προσπάθεια για τη νέα εταιρική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.