Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή Γ. Γ. Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων, Κ. Αλεξανδρή, στην τελετή εγκαινίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ιουδαϊσμού (Παρίσι, 29.10.2019)

Συμμετοχή Γ. Γ. Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων, Κ. Αλεξανδρή, στην τελετή εγκαινίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ιουδαϊσμού (Παρίσι, 29.10.2019)

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ιουδαϊσμού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Emmanuel Macron, στις 29 Οκτωβρίου 2019, στο Παρίσι.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Γενικός Γραμματέας  Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι χαρά μου να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ιουδαϊσμού. Οι ιουδαίο-χριστιανικές αξίες και διδάγματα, αποτελούν βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κουλτούρας και μαζί με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το ρωμαϊκό δίκαιο συνιστούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, με την ευκαιρία, και το ακόλουθο ιστορικό περιστατικό: όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην Ιερουσαλήμ, έγινε δεκτός με τιμές από τον Αρχιερέα του Ναού. Την στιγμή της υποδοχής, ο Μέγας Αλέξανδρος κατέβηκε από το άλογό του και υποκλίθηκε στον Αρχιερέα.

Με τον τρόπο αυτό, έδωσε ένα παράδειγμα όχι απλά ανοχής, αλλά αποδοχής και σεβασμού  του “άλλου”, στοιχείο απαραίτητο για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.

Προέρχομαι από μία χώρα που βίωσε το τραύμα της απώλειας του μεγαλύτερου τμήματος της εβραϊκής της κοινότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πλήθος Ελλήνων  επέδειξαν, έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους, τότε, Εβραίους συμπολίτες μας και οι οποίοι αργότερα αναγορεύτηκαν σε “Δικαίους των Εθνών”.

Χαιρετίζω, λοιπόν, την ίδρυση του Κέντρου αυτού, το οποίο εύχομαι να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και αλληλοσεβασμό».