Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Γρ. Δημητριάδη, στο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ (Βρυξέλλες, 21.11.2019)

Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Γρ. Δημητριάδη, στο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ (Βρυξέλλες, 21.11.2019)

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

Κρίσιμα θέματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, συζητήθηκαν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο  Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας,  Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ειδικά μετά την πρόσφατη επιβολή δασμών από την Αμερικανική κυβέρνηση, λόγω της εμπορικής διαμάχης Airbus-Boeing.  Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε την ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες εμπορικές τριβές, ενώ τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον τομέα της αεροναυπηγικής. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πλήγμα που δέχθηκε στην Ελλάδα ο αγροδιατροφικός κλάδος από τους δασμούς, κάνοντας ειδικότερη μνεία στον τομέα του κονσερβοποιημένου ροδάκινου, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στον αγροτικό κλάδο κατά τις επαφές της με τις ΗΠΑ, καθώς και να αναζητηθούν μέτρα στήριξης των κλάδων που επλήγησαν. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ, όπου η Επίτροπος Εμπορίου κα Malmström παρουσίασε την τρίτη ετήσια έκθεση εφαρμογής της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ), καθώς και της έρευνας του «Ευρωβαρόμετρου» για τη στάση των πολιτών απέναντι στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες. Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και τη διεύρυνση των ευκαιριών για τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες και τις δυνατότητες που απορρέουν από αυτές σε χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

Στο Συμβούλιο έγινε εκτενής συζήτηση για την κρίση που αντιμετωπίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ενόψει της 12ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ τον Ιούνιο 2020. Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, καθώς και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού. Κάλεσε ακόμα το Συμβούλιο να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες με στόχο ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην επικείμενη Υπουργική Διάσκεψη, ειδικά σε πεδία όπως οι κανόνες στις επιδοτήσεις αλιείας, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το μορατόριουμ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της στρατηγικής για το διεθνές εμπόριο η ισότητα των φύλων και η κλιματική αλλαγή.

Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε συζητήθηκαν οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, όπου μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την Επιτροπή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που προστατεύει τις Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Επιπλέον ο κ. Δημητριάδης είχε διμερή συνάντηση με την Επίτροπο Malmström, όπου μεταξύ άλλων αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να προωθηθούν τα οφέλη από τις εμπορικές συμφωνίες στις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες.

Σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, ο ΓΓΔΟΣ & Εξωστρέφειας, θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια Εμπορίου της ΕΕ, κα Weyand.