Κυριακή, 18 Απριλίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, σε εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» στην Ιταλία (9.2.2019)

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, σε εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» στην Ιταλία (9.2.2019)

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εντυπωσιακή γιορτή για την ελληνική γλώσσα που διοργάνωσαν τα ιταλικά σχολεία του Βαρέζε, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η φιλελληνική εταιρεία της Ιταλίας στο Μιλάνο, όπως και στην πανηγυρική εκδήλωση στην ίδια πόλη, με τη συμμετοχή μουσικών και καλλιτεχνών από την Σκάλα του Μιλάνου.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Marco Bussetti, τόνισε ότι «Η Ιταλία στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής γλώσσας», στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης που διοργανώθηκε στον Δήμο Μιλάνου για να τιμηθεί η ελληνική γλώσσα και η ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Η εκδήλωση αυτή ήταν μια από τις πάνω από 20 που διοργανώθηκαν στη γείτονα χώρα, όχι μόνο από τις Ελληνικές Κοινότητες και Αδελφότητες, όπως στη Νάπολη και το Μιλάνο και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, αλλά και από ιταλικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Αυτό που έγινε φέτος στην Ιταλία με την συνδρομή και των Διπλωματικών μας Αρχών, ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Δεν γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας μεταξύ μας, δηλαδή στις ομογενειακές οργανώσεις μας. Η ελληνική γλώσσα τιμήθηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών από δεκάδες σχολεία και μαθητών τους. Χάρηκα που έδωσα το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό που διενεργήθηκε για την αρχαιοελληνική γλώσσα, σε μια Ιταλίδα μαθήτρια 17 ετών η οποία έκανε μια εξαιρετική εργασία πάνω στους λόγους του Ισοκράτη.

Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας του Μιλάνου κα. Σοφία Ζαφειροπούλου και το Διοικητικό της Συμβούλιο, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κα. Όλγα Νάσση, και τον επίτιμο Πρόξενο κ. Νίκο Σάκαρη που στήριξαν αυτές τις εκδηλώσεις στη Βόρεια Ιταλία. Χαίρομαι και για τη παρουσία του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρη Πλευράκη ο οποίος σε αυτό το τομέα έχει κάνει θαυμάσια δουλειά. Ταυτόχρονα θέλω να ευχαριστήσω την Υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, η οποία παρέστη στις αντίστοιχα εντυπωσιακές διήμερες εκδηλώσεις στη Νάπολη.  Το παρόν έδωσε και ο Προεδρικός Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, δεδομένου ότι η Κύπρος συνεργάζεται μαζί μας σε κάθε εκδήλωση που αφορά την κοινή μας γλώσσα.

Υπενθυμίζω ότι η Ιταλική Ομοσπονδία Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων επί προεδρίας του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου ήταν εκείνη που έφερε στην ελληνική Βουλή την πρόταση για τη καθιέρωση του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας. Και χαίρομαι που ο σχετικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνησή μας στην κοινοβουλευτική ολομέλεια φέρει και τη δική μου υπογραφή, για να ψηφιστεί, τελικά, ομόφωνα».