Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, στην 39η Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ/BSEC) (Μπακού, 14.12.2018)

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, στην 39η Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ/BSEC) (Μπακού, 14.12.2018)

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 39η Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ/BSEC), την οποίαν οργάνωσε στις 14.12.2018 το Αζερμπαϊτζάν, χώρα η οποία άσκησε την προεδρεία του το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα που εμπίπτουν στο αντικείμενο του ΟΣΕΠ, όπως οι μεταφορές, τεχνολογίες πληροφορικής, ενέργεια, περιβάλλον, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, γεωργία και πολιτιστική συνεργασία. Οι συμμετέχοντες υπουργοί των κρατών μελών ανέπτυξαν τις θέσεις τους και αντήλλαξαν απόψεις, ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να καταστεί ο ΟΣΕΠ πιο λειτουργικός, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα 11 ιδρυτικά μέλη του ΟΣΕΠ, ο οποίος σήμερα αριθμεί 12 μέλη από το 2004, με την ένταξη και της Σερβίας. Η χώρα μας αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες στον ΟΣΕΠ και αποτελεί βασικό χρηματοδότη των οργάνων του, δύο εκ των οποίων φιλοξενούνται στην Ελλάδα: η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη, και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου στην Αθήνα. Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού είναι ο Πρέσβυς ε.τ., Μιχαήλ Χρηστίδης.

Στο πλαίσιο της μετάβασής του στο Μπακού, ο κ. Μπόλαρης συναντήθηκε στις 13.12.2018 με τον Αζέρο ομόλογό του, Mammad Guliyev, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων. Έγινε ανασκόπηση των πολύ καλών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες έχουν δυνατότητες να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο, μεταξύ άλλων σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και σε κοινωνικά, μορφωτικά, πολιτιστικά και αγροτικά θέματα, για τα οποία αζέρικη πλευρά εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης, ο αριθμός των Αζέρων που επισκέπτονται την Ελλάδα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, με απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση Μπακού-Αθηνών. Στο Μπακού ήδη λειτουργούν δύο πανεπιστημιακές έδρες σπουδών ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, όπου σπουδάζουν άνω των 70 φοιτητών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και την Ελληνική Κοινότητα στο Μπακού, τα μέλη της οποίας ανέρχονται σε 550, όπου έγινε δεκτός με έκδηλη συγκίνηση.

Συμφωνία των Πρεσπών - Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών
Επιστημονική Ημερίδα/Συμφωνία των Πρεσπών: Νομικά Ζητήματα
Η Συμφωνία των Πρεσπών
(το κείμενο)
Τhe Prespa Agreement
(the official text)
Climate Change Impacts on Cultural Heritage
International Conference
June 21-22, 2019
Work and Holiday Visa
Work and Holiday Visa
η Ευρώπη σου Εθνική Έκθεση Διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης
Εθνική Έκθεση
Δημόσιοι Διαγωνισμοί Διαύγεια: Υπουργείο Εξωτερικών - Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
Golden Visa Programme
Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece
Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube Τελευταία νέα σε RSS