Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, σε παρουσίαση λευκώματος «Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο» (Αθήνα, 20.05.2019)

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, σε παρουσίαση λευκώματος «Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο» (Αθήνα, 20.05.2019)

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του λευκώματος «Συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο» που θα λάβει χώρα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, την Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00. Το λεύκωμα επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Δρ. Ελένη Νικήτα, η οποία ανέλαβε την καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής. Την έκδοση υποστήριξε η εταιρεία ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου.

Η Συλλογή της Πρεσβείας άρχισε να δημιουργείται τη δεκαετία του 1960 –ως πρώτο έργο καταγράφεται η αγορά, τον Απρίλιο 1959, από το τότε Ελληνικό Γενικό Προξενείο στην Κύπρο της τοπιογραφίας του Τηλέμαχου Κάνθου «Τα ξανθά χωράφια το θέρος»– και εμπλουτίστηκε σταδιακά με αγορές έργων. Σημειώνεται ότι, μετά το 1974, κατά τη θητεία του Πρέσβεως Μιχάλη Δούντα, αποκτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών. Η έκδοση του λευκώματος εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών για την προαγωγή της πολιτιστικής πολυμορφίας, καθώς και των στενών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ως ομιλητές, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, Αν. Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η Δρ. Ελένη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της εκδόσεως.