Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στην Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν (Γενεύη, 28.11.2018)

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στην Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν (Γενεύη, 28.11.2018)

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στη Γενεύη. Το αντικείμενο της Συνόδου είναι η Ειρήνη και η Ασφάλεια στο Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, η αναγκαία προστασία και αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας και η υπογραφή Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Αφγανιστάν, για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών δράσεων. Αναμένεται, επίσης, να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν που θα δηλώνει τη δέσμευση της Παγκόσμιας Κοινότητας για τη στήριξη της ειρήνης και του μέλλοντος της χώρας.

Στην παρέμβασή του στην Ειδική Συνεδρίαση που αφορούσε την απελευθέρωση του δυναμικού της γυναίκας στο Αφγανιστάν, ο κ. Κουίκ απευθυνόμενος στη σύζυγο του Προέδρου της χώρας, Rula Ghani, η οποία προήδρευε των Εργασιών, τόνισε τα εξής:

«Κοινωνίες, χώρες, οι οποίες αγνοούν, υποτιμούν, περιθωριοποιούν, ασκούν βία στη γυναίκα, χάνουν έναν σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται ευθέως και με την ανάπτυξη, που είναι τόσο αναγκαίο εργαλείο ευημερίας. Αυτό αφορά και το Αφγανιστάν που είναι το θέμα της συνάντησής μας εδώ στον ΟΗΕ της Γενεύης. Κανένας, για όποιο λόγο, δεν μπορεί να μη παρέχει στη γυναίκα την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της, όπως και την αδιατάρακτη πρόσβασή της στην Παιδεία και τη δουλειά. Άλλο ένα δίπτυχο που χαίρομαι που απασχολεί σήμερα σε ειδική συνεδρίαση, αυτή την Παγκόσμια Υπουργική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, επίσης, στην Ειδική Συνεδρίαση που έγινε με Προεδρεύοντα τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Mohammad Ashraf Ghani, με θέμα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με τη βοήθεια της παγκόσμιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε διμερή συνάντηση με την ΥΦΥΠΕΞ του Αφγανιστάν, Adela Raz. Οι συνομιλίες περιεστράφησαν γύρω από το μεταναστευτικό/προσφυγικό, την εμπέδωση της ειρήνης και ασφάλειας στη χώρα και τις συναφείς διακρατικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και συμμαχίες.

Με τη λήξη των εργασιών, ο ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε με μέλη της Ελληνικής Ομογένειας που διαβιοί στη Γενεύη, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν την Παιδεία και πολιτιστικές δράσεις. Τέλος, ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ελβετίας, κ. Μάξιμο, ο οποίος τον ξενάγησε στο Κέντρο Φιλολογικών Σπουδών στο Chambesy της Γενεύης.