Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση ΓΓ ΥΠΕΞ Πρέσβη Ι.-Α. Ζέπου και ΓΓ ΥΠΕΞ Αλβανίας Πρέσβη G. Turdiu (Αθήνα, 26.11.2010)

Συνάντηση ΓΓ ΥΠΕΞ Πρέσβη Ι.-Α. Ζέπου και ΓΓ ΥΠΕΞ Αλβανίας Πρέσβη G. Turdiu (Αθήνα, 26.11.2010)

Παρασκευή, 26 Νοέμβριος 2010

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, και ο Αλβανός ομόλογός του, Πρέσβυς Gazmend Turdiu, διεξήγαγαν σήμερα στην Αθήνα διμερείς διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών υψηλού επιπέδου των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων και εξέτασαν αρκετά διμερή ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών επαφών και περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, με στόχο, ιδίως, τη βελτίωση της δημόσιας αντίληψης των λαών, και κατεξοχήν των νέων, ώστε να ανταποκρίνεται στο υπάρχον επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπροσθέτως, οι δύο πλευρές αξιολόγησαν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, υπό το φως και των νεώτερων εξελίξεων, όπως η ελευθέρωση θεωρήσεων για τους Αλβανούς υπηκόους και τη Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του αιτήματος προσχώρησης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφώνησαν να μελετήσουν πρακτικούς τρόπους συνεργασίας για την προσέγγιση της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχει η παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και οι Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ως γέφυρας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, έγινε, επίσης, δεκτός από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, κα. Μ. Ξενογιαννακοπούλου.