Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, με τον Βρετανό Υπουργό αρμόδιο για το BREXIT, D. Davis

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, με τον Βρετανό Υπουργό αρμόδιο για το BREXIT, D. Davis

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντήθηκε σήμερα με τον Βρετανό Υπουργό αρμόδιο για το BREXIT, κ. David Davis.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς και θέματα που αφορούν στις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν συνεχεία, στη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο μετά το Brexit, όσο και κατά την μεταβατική περίοδο. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση με τον κ. Davis έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον Υπουργό κ. Davis είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση. Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία δεν θα πρέπει να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, μολονότι  δεν μπορεί  κάποια χώρα που δεν θα είναι πια μέλος της ΕΕ, να έχει περισσότερα ή ίσα δικαιώματα από τις χώρες-μέλη.

Προσδιορίσαμε σε ότι αφορά τα διμερή θέματα, το ενδιαφέρον μας για την προστασία των Ελλήνων που είναι στη Μεγάλη Βρετανία, φοιτητών και εργαζομένων. Υπάρχει μια πρόοδος  και τα δικαιώματα όσων βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Υπάρχει μια συζήτηση για τα δικαιώματα όσων θα μεταβούν στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο. Και γι’ αυτούς επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Τα περισσότερα από τα διμερή θέματα ελπίζουμε ότι θα καλυφθούν από την τελική συμφωνία για τη νέα σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Αυτή θα έχει τον χαρακτήρα μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και μιας συμφωνίας εταιρικής, για τα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Επομένως, ελπίζουμε ότι ζητήματα που αφορούν, για παράδειγμα στην προστασία των αγροτικών προϊόντων μας προστατευόμενης προέλευσης, θα καλυφθούν  από τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Άλλα θέματα που μπορούν να μείνουν ανοικτά, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, για παράδειγμα των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών, μπορούν να είναι αντικείμενο διμερούς συμφωνίας αργότερα, εφόσον δούμε πώς θα αποκρυσταλλωθούν οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, δόθηκαν εκατέρωθεν διευκρινίσεις και πληροφορίες. Εμείς δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ενότητα των 27 στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας όμως και έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με τη φιλική αυτή χώρα».